četrtek, 14. maj 2015

Predstavitev slovenskih pivovarn bomo začeli z najbrž prvo pravo butično pivovarno pri nas in danes tudi eno najbolj poznanih in uspešnih – to je pivovarna HumanFish.


Takoj lahko ugotovimo, da so pivovarno poimenovali po nam dobro znani človeški ribici, enem slovenskih simbolov, ki jih lahko srečamo v kraških jamah jugozahodne Slovenije. Ustanovitelj pivovarne, po rodu Avstralec, si je želel smešnega imena, ki bi bilo v angleščini nekako, vendar ne preveč, povezano s Slovenijo. Tako ime mu je nazadnje uspelo najti med učenjem slovenskega jezika.


Že res, da pivovarna danes stoji v prostorih nekdanje vrhniške mlekarne, toda zgodba se začne novembra 2008 v Slovenj Gradcu. Ustanovitelj, Avstralec Matthew Charlesworth, poznan tudi kot “šepetalec hmelju”, se je v Slovenijo preselil ker je to dežela njegove žene. Oborožen z znanjem, ki ga je prdobil v ZDA, si je želel pri nas odpreti svojo pivovarno v stilu ameriških butičnih pivovarn. V Sloveniji je na tradicionalni slovenski tekmi kriketa spoznal Jašo Zidarja, še nega ljubitelja butičnega piva. Združila sta moči in leta 2012 nato pivovarno preselila v Vrhniko.
Rezultat njunega sodelovanja je več kot 10 različnih stil piva, pri katerih se po večini uporablja slovenski hmelj. Med njimi lahko najdemo njihov Pale Ale, prvo in še vedno najbolj uspešno pivo, ali pa tudi prvo ustekleničeno pivo pivovarne HumanFish po imenu SIPA (Slovenska IPA).


Njihova zakladnica tako (po podatkih strani ratebeer.com) vsebuje:
 • Pale Ale – jantarno obarvani angleški pale ale z nežno aromo in okusom
 • SIPA – slovenska IPA s sadno aromo in zmerno hmeljno grenčico
 • Amber Ale – jantarni ale
 • Stout – temno rjavi stout z močno praženo aromo in kavnimi notami
 • Harvest SIPA
 • Dvopivka – temna IPA, narejena v sodelovanje z Društvom ljubiteljev domačega pivovarstva
 • Irish Red Ale – irski stil ale piva
 • Zombie Goat Lager – premium ležak
 • Combat Wombat – sessions IPA, temno zlate barve s sadno aromo, v okusu pa začutimo zmerno grenkobo
 • Witty Fish – v stilu belgijskega piva witbier, s pšeničnimi notami in začimbami ter rahlo sladkim okusom
 • Imperial IPA – najnovejša imperialna IPA
Piva pivovarne HumanFish lahko poskusite neposredno v točilnici pivovarne, lahko pa jih poiščete tudi v nekaj znanih pubih (v glavnem v Ljubljani), kot so Sir William's Pub, Zlata Ladjica, Konoba Katakombe, itd. Pivovarna je tudi standardni udeleženec raznih festivalov piva po celotni državi. Njihovo (za sedaj) edino ustekleničeno pivo SIPA, pa lahko najdete tudi v mnogih slovenskih pivotekah. 

INFORMACIJE NA KRATKO:

Pivovarna HumanFish
Tržaška cesta 27, 1360 Vrhnika

Ustanovljeno: 2008
Piva: 11

FB: The HumanFish Brewery
Twitter: HumanFish Brewery


 

0 komentarji:

Objavite komentar

Najdi me!

https://www.facebook.com/beerbottlescollection/https://twitter.com/PivoManBloghttps://www.instagram.com/pivo.man/https://untappd.com/user/Beer-Bottles-Collection

Kdo je PivoManVse o pivu in kar paše zraven!

V prvi vrsti je PivoMan lovec na slovensko pivo. Kar obstaja je potrebno najti in pokusiti. Je pa tudi skupek zapisov o vsem, kar se pivu poda.

Novice o dogajanju na slovenski sceni piva in o pivu nasploh. Napovedniki dogodkov povezanih s pivom in kaj prihaja novega na sceno. Predstavitev slovenskih pivovarn in ocene slovenskih piv. Povezovanje piva s hrano in še marsikaj.

Za kakršnekoli ideje, predloge, opombe, ponudbe vam je PivoMan na voljo na e-naslovu

beerbottlescollection@gmail.com

Išči!

Naroči se na objave!

Povezave o pivu

Obisk

Zagotavlja Blogger.