sreda, 9. september 2015

Kaj je novega? - 3. del


Spet je minil dober mesec odkar smo nazadnje poročali o tem kaj je novega na naši sceni. V tem času se je zgodil spet en zajeten kup stvari, tako ali drugače povezanih s pivom.
Spet začnimo s festivali, na katerih ste/smo lahko uživali v dobrem pivu. Med glavnim delom počitniške sezone je v Kamniku v sklopu znanega Kamfesta potekal tudi Festival piva in okusov, kjer so se predstavili nekateri naši mikropivovarji. V Slovenj Gradcu ste lahko uživali na dvodnevnem festivalu SG Fest, medtem ko je bil zadnji vikend v Avgustu poln dogodkov. V Šoštanju je potekal Šaleški festival piva, v Izoli 1. Izola Beer Fest, medtem ko je v okolici Jesenic potekala Tržnica piva, dobrot in daril.

V tem kratem času od našega zadnjega poročanja je luč sveta ugledala tudi nova pivovarna. V Kobaridu je nastala Pivovarna 1713 in menda takoj navdušila s svojima zvarkoma Bloody Executioner in Cheating Tax Collector. Iz precej zanesljivih virov smo izvedeli tudi, da je na Primorskem, v bližini Kopra z varjenjem domačega piva pričela tudi Gostilna Belvi (več informacij o tem pa upamo, da čimprej). 
Dejavni pa so bili tudi naši že poznani pivovarji. Pri pivovarni HumanFish so tako nadaljevali z ustekleničevanjem svojih piv. Tako so na trg poslali svoji dve že poznani in preizkušeni pivi, Imperial IPA in Witty Fish. Pri kamniškem Malem Gradu so tokrat zvarili nekaj novega in presenetljivo redkega na našem trgu - gre za Hefeweizen, nemško pšenično pivo. Delavni so bili tudi pri Bevogu, kjer so v sodelovanju z glasbeno založbo God Bless This Mess (za njihovo 10. obletnico) izdelali novo session IPA pivo.

Nekaj novega so nam pripravili tudi pri belokranjskem Vizirju, kjer so že pred časom izdelali Ingverjevo pivo. Ekološka kmetija Šlibar iz okolice Tržiča je svoji ponudbi bio piv sedaj dodala še temno pivo. Ta stil piva pa so pred kratkim začeli izdelovati in ustekleničevati tudi pri pivovarni Emonec in tako je nastalo Kopersko temno pivo. Najbolj pa so nas presenetili v domači pivovarni Gostilne Križman, kjer so zvarili Tartufovo pivo. Seveda bomo vsa ta poskušali tudi testirati. O rezultatih pa izveste, upamo da čimprej.

To je zaenkrat vse. Čez dober mesec pa naredimo nov pregled.

Ni komentarjev:

Objavite komentar