petek, 08. januar 2016

Črna IPA, ali Cascadian Dark Ale (CDA), kot ji tudi rečejo, je eden izmed relativno novih podstilov IPA piva, ki se je razvil sredi 90. let prejšnjega stoletja v Severni Ameriki in se od tam razširil povod po svetu.
V osnovi gre za pivo, ki ima vsebnost hmelja primerljivo z IPA pivom, vendar ga obenem zaznamuje tudi višja stopnja alkohola (minimalna stopnja je nekje okrog 6,5%) in značilni praženi temni slad. Povedano čisto preprosto, gre za pivo, ki vsebuje najboljše značilnosti IPE in temnega porterja. Že ime pove, da je na pogled to pivo skoraj popolnoma črno, za kar gre zasluga praženemu sladu.

Aroma črne IPE je kombinacija začetne hmeljne arome, kjer prevladujejo vonji sadja in borovcev (hmelji, ki najpogosteje pripomorejo k aromi so Cascade, Centennial, Simcoe in Amarillo), ter nežne arome praženega sladu, ki ji sledi. Ta lahko vključuje vonj čokolade, kave ali karamele. Tudi v okusu bomo najprej zaznali citrusne note hmelja, ki mu sledijo nežno praženi okusi sladu z dodatkom karamele, včasih pa tudi čokolade in/ali kave. Praženi občutek ne sme biti premočan, da se ne spopada s hmeljno kvaliteto. Pogosto je prisotna tudi rahla prisotnost alkohola, ki povzroči, da nas pivo rahlo segreje, stopnja hmeljne grenkobe pa je ponavadi kar konkretna (IBU med 50 in 90).

V črnem IPA pivu bomo zelo uživali v hladnejših letnih časih (zaradi učinka alkohola), če pa jo bomo kombinirali s hrano, se na eni strani lepo ujame z Burgerji in hrano z žara (kot IPA), po drugi strani pa lepo dopolni okus kremastih čokoladnih desertov (kot porter).

Najpopularnejša črna IPA piva na svetu:
 • Stone Sublimely Self Righteous Black IPA (ZDA)
 • Firestone Walker Wookey Jack Black Rye IPA (ZDA)
 • Southern Tier Iniquity (ZDA)
 • BrewDog Libertine Black Ale (Škotska)
 • Mikkeller Beer Hop Breakfast (Danska)
 • Lagunitas NightTime Ale (ZDA)
 • Thornbridge Wild Raven (Anglija)
 • Emelisse Black IPA (Nizozemska)
Najpopularnejša črna IPA piva v Sloveniji:
 • Reservoir Dogs Starvation
 • Tektonik Nelson
 • Bevog Rudeen Black IPA
 • Mali Grad Black Magic Woman
 • Bevog Who Cares Editions Black IPA vs. Cascadian Dark Ale

0 komentarji:

Objavite komentar

Najdi me!

https://www.facebook.com/beerbottlescollection/https://twitter.com/PivoManBloghttps://www.instagram.com/pivo.man/https://untappd.com/user/Beer-Bottles-Collection

Išči!

Kdo je PivoManVse o pivu in kar paše zraven!

V prvi vrsti je PivoMan lovec na slovensko pivo. Kar obstaja je potrebno najti in pokusiti. Je pa tudi skupek zapisov o vsem, kar se pivu poda.

Novice o dogajanju na slovenski sceni piva in o pivu nasploh. Napovedniki dogodkov povezanih s pivom in kaj prihaja novega na sceno. Predstavitev slovenskih pivovarn in ocene slovenskih piv. Povezovanje piva s hrano in še marsikaj.

Za kakršnekoli ideje, predloge, opombe, ponudbe vam je PivoMan na voljo na e-naslovu

beerbottlescollection@gmail.com

Naroči se na objave!

Razlaga ocen:

< 1,5 → komajda še pivo
1,5 - 2 → če res ni drugega
2 - 2,5 → no ja, pitno
2,5 - 3 → saj je kar v redu
3 - 3,5 → ta je pa dober
3,5 - 4 → tako se dela
4 - 4,5 → vrhunsko pivce
4,5 - 5 → boljše kot to ne gre

Najbolj brano v tem mesecu!

Kaj je vroče!

Green Gold Brewing Dragon

Ime: Dragon Pivovarna: Green Gold Brewing , Šempeter v Savinjski dolini Stil piva: IPA Vsebnost alkohola: 6,5% Na voljo: točeno Ocen...

Povezave o pivu

Obisk

Zagotavlja Blogger.