četrtek, 17. marec 2016

Pomemben dejavnik prave pivske izkušnje je tudi parjenje hrane in pravega piva. Z nastankom razno raznih stilov piva in razvojem le-teh, je sedaj možno za vsako hrano poiskati tudi povsem primerno pivo - kot je včasih veljalo le za vino. 

Tako nekateri hrani bolj pritičejo močni zvarki, drugi lažji, tretji bolj grenki, četrti pa spet bolj sladki. Nekateri pravijo celo, da se v pivu najde veliko več karakteristik, kot v vinu. Tako imamo v pivu naprimer slad, ki doda sladkobo, hmelj, ki doda grenkobo in kvas, ki doda tisti kruhasti priokus. Potem pa imamo tu če začimbe, oreščke, sadje, čokolado, zelenjavo, itd. 

Pri parjenju hrane in piva tako obstajajo neka tri splošna vodila, ki govorijo o tem, kateri stili piva naj bi najbolje sedli z določenim stilom piva. 

Okusi v pivu se ujemajo z okusi v hrani.
Karakteristike piva in ujemajoče se hrane imajo neko skupno lastnost. Naprimer pikantna hrana in pivo z začimbami. 

Okusi v pivu dopolnjujejo okuse v hrani.
Karakteristike v pivu dopolnijo priokuse v hrani. Naprimer začimbe in agrumi v pšeničnem pivu dopolnijo lahkotnost solate. 

Okusi v pivu se postavijo po robu okusom v hrani. 
Karakteristike piva so v popolnem nasprotju z lastnostmi hrane. Naprimer sladka morska hrana in suho, grenko pivo. 

Seveda, vse je odvisno od vsakega posameznika posebej - kateri stil piva mu je najbolj všeč in kaj mu trenutno najbolj "paše". Toda nekako bomo postopoma dodajali splošne predloge za različne stile piv in vrsto jedi, ki jim najbolje pritičejo.  


0 komentarji:

Objavite komentar

Najdi me!

https://www.facebook.com/beerbottlescollection/https://twitter.com/PivoManBloghttps://www.instagram.com/pivo.man/https://untappd.com/user/Beer-Bottles-Collection

Kdo je PivoManVse o pivu in kar paše zraven!

V prvi vrsti je PivoMan lovec na slovensko pivo. Kar obstaja je potrebno najti in pokusiti. Je pa tudi skupek zapisov o vsem, kar se pivu poda.

Novice o dogajanju na slovenski sceni piva in o pivu nasploh. Napovedniki dogodkov povezanih s pivom in kaj prihaja novega na sceno. Predstavitev slovenskih pivovarn in ocene slovenskih piv. Povezovanje piva s hrano in še marsikaj.

Za kakršnekoli ideje, predloge, opombe, ponudbe vam je PivoMan na voljo na e-naslovu

beerbottlescollection@gmail.com

Išči!

Naroči se na objave!

Povezave o pivu

Obisk

Zagotavlja Blogger.