nedelja, 22. maj 2016

Bok piva so močnejši ležaki, ki tradicionalno izvirajo iz nemškega mesta Einbeck, kjer so se začeli pojavljati že v 14 stoletju. Svetli bok, v originalu heller bock, je najnovejši član družine bokov, v primerjavi z ostalimi starimi člani. Pogosto se ga enači z majskim bokom (maibock), ki so ga tradicionalno stregli na pomladanskih festivalih, kjer je tudi dobil ime.
Kot pove že ime, so v primerjavi z tradicionalnim bokom svetlejši, segajo pa od globoko zlate do jantarne barve. V aromi prevladuje zmerna do močna prisotnost sladu, ki je pogosto rahlo pražen, medtem ko je hmeljni profil zelo blag, največkrat s toni cvetlic, začimb in zelišč. Okusu vlada sladni značaj, čeprav je ta veliko manj izrazit kot pri ostalih stilih bok piva - bolj je podoben sladu v pilsnerjih, kot pa karamelnemu sladu v tradicionalnih bokih.  Ima pa zato bolj izrazito prisotnost hmelja kot ostali boki, čeprav je grenkoba ponavadi precej blaga (IBU okoli 30). V njemu lahko pogosto zaznamo tudi cvetlični priokus, kot tudi začimbe in zelišča, včasih je tudi rahlo poprast. Zaključek je suh, telo je srednje polno, občuti pa se lahkotnost ležaka.

Ko razmišljamo o kombiniranju s hrano, bomo najpogosteje posegli po nemški kuhinji ter mesnih jedeh - dobro se kombinira z bolj začinjenimi jedmi. Lepo se bo ujel tudi z raznimi siri, kot tudi z ne-čokoladnimi sladicami, naprimer jabolčnim zavitkom, in ostalim pecivom.

Najpopularnejši svetli boki na svetu:
  • Hofbräu München Maibock (Nemčija)
  • Einbecker Mai-Ur-Bock (Nemčija)
  • Rogue Dead Guy Ale (ZDA)
  • Andechser Bergbock Hel (Nemčija)
  • Ayinger Maibock (Nemčija)
  • Abita Bock (ZDA)
  • Mahrs Bräu Bock-Bier (Nemčija)
  • Peroni Gran Riserva Doppio Malto (Italija) 

0 komentarji:

Objavite komentar

Najdi me!

https://www.facebook.com/beerbottlescollection/https://twitter.com/PivoManBloghttps://www.instagram.com/pivo.man/https://untappd.com/user/Beer-Bottles-Collection

Kdo je PivoManVse o pivu in kar paše zraven!

V prvi vrsti je PivoMan lovec na slovensko pivo. Kar obstaja je potrebno najti in pokusiti. Je pa tudi skupek zapisov o vsem, kar se pivu poda.

Novice o dogajanju na slovenski sceni piva in o pivu nasploh. Napovedniki dogodkov povezanih s pivom in kaj prihaja novega na sceno. Predstavitev slovenskih pivovarn in ocene slovenskih piv. Povezovanje piva s hrano in še marsikaj.

Za kakršnekoli ideje, predloge, opombe, ponudbe vam je PivoMan na voljo na e-naslovu

beerbottlescollection@gmail.com

Arhiv

Išči!

Naroči se na objave!

Povezave o pivu

Obisk

Zagotavlja Blogger.