petek, 22. maj 2015

Pivovarna Bevog


Zgodba pivovarne Bevog naj bi se začela med obiskom Belgije in okušanjem njihovih piv, kjer je lastnik Vasja Golar ugotovil, da je tako pivo čisto drugačno od piv, ki jih proizvajamo pri nas, ter bi bile spremembe zelo dobrodošle. Zato se je odločil, da preuči potrebno literaturo, si nakupi nekaj osnovne opreme in začne izdelovati svoje pivo.
Nekaj časa zatem, bil je januar 2013, se je tako rodila pivovarna Bevog, ki pa si je za svojo lokacijo izbrala majhen avstrijski kraj Bad Radkersburg, le par kilometrov severno čez avstrijsko-slovensko mejo. O tem, zakaj se je lastnik odločil za to potezo je bilo povedano že nešteto besed. Pivovarno so na začetku želeli postaviti na slovenski strani meje v bližini Gornje Radgone, vendar je pri tem močno zatajila slovenska birokracija. Piko na i pa so odločitvi za avstrijsko lokacijo dodale še slovenske trošarine, ki so mimogrede med najvišjimi v Evropi.  

Bevog se danes lahko pohvali, da je pred enim letom po izboru strani ratebeer.com postala tretja najboljša nova pivovarna na svetu (med več kot 2600 pivovarnami). V Bevogu se posvečajo predvsem pivom zgornje fermentacije, to je ale pivom, ki izhajajo iz angleške tradicije. Njihov cilj je ta piva oblikovati po svoje in ne samo slediti ustaljenim normam, ter prestopati meje znanega in preizkušenega. Pri tem so več kot uspešni, saj so morali pivovarno preurediti in povečati že štirikrat, in trenutno zvarijo štirikrat več piva kot ob začetku.
Do danes so tako proizvedli okoli 15 različnih piv. Pet piv iz serije pošasti lahko najdemo v njihovi redni ponudbi, med tem ko je več piv iz serije Who Cares Editions na voljo le v omejeni količini in le za določen čas. Piva iz serije pošasti, pa so znane tudi zaradi svojih unikatnih imen in zelo zanimivih, domišljijskih etiket – mitične, strašne pošasti.
 Tako lahko v repertoarju pivovarne Bevog najdemo naslednje izdelke:
 • Kramah India Pale Ale - IPA s citrusnimi aromami in solidno hmeljno grenkobo
 • Tak Pale Ale - APA z nežnimi sladkimi in grenkimi karakteristikami
 • Baja Oatmeal Stout - temni stout s praženimi aromami
 • Ond Smoked Porter - odlikuje ga aroma po lesu in dimu in okus, ki naravno sledi tem aromam
 • Deetz Kolsch - nemški kolsch stil piva z malo bolj izraženim začinjenim okusom
 • Rudeen Black IPA - tropske arome in praženi karakter, v okusu pa konkretna grenkoba
 • DIPA - dvojna IPA
 • Whyc - pivo v stilu ameriškega pale ale
 • Who Cares Editions Black IPA vs Cascadian Dark Ale - temna IPA z aromami citrusov in karamele ter zmerno hmeljno grenčico
 • Who Cares Editions Smoked Brown Ale - pivo s poudarjenimi dimljenimi značilnostmi
 • Who Cares Editions Lumberjack IPA - eno najboljših Bevogovih piv z aromami agrumov in borovcev ter solidno hmeljno grenčico
 • Who Cares Editions Dirty Deetz - omejena izdaja piva v stilu nemškega kolsch piva
 • Who Cares Editions Experimental Hops - serija štirih pale ale piv, narejenih iz štirih različnih hmeljev, vsak za en letni čas
Piva pivovarne Bevog lahko najdemo v hipermaketu Leclerc, prav tako jih bomo našli v večini slovenskih pivotek, med njimi tudi v Za Popen't Pivoteka, lastnica katere je tudi sestra lastnika pivovarne Bevog. Lahko si jih privoščite tudi na nekaj znanih loacijah po državi, kot so, naprimer Bar Cameral, Sir William's Pub, itd, poleg tega pa tudi v Pivohramu Golar v Gornji Radgoni, ki je v bistvu pub pivovarne Bevog na lokaciji, kjer so na začetku želeli postaviti pivovarno.

INFORMACIJE NA KRATKO:

Brauhaus Bevog GmbH
Gewerbepark B9, A-8490 Bad Radkersburg

Ustanovljeno: 2013
Piva: 15

Splet: http://bevog.at/
FB: Bevog Brewery


3 komentarji:

 1. Kaj pa Black IPA Rudeen iz pošasti? Ali je to samo verzija Who Cares Black IPA?

  OdgovoriIzbriši