ponedeljek, 15. junij 2015

Kaj je novega? - 1. del


Glede na to, da slovenska pivska scena trenutno doživlja velik "boom" in se vsak teden najde kaj novega za nas pivoljubce, bomo občasno skupaj na tem blogu pregledali vse te novosti.

Začnimo z novimi pivovarnami, ki so se na sceni pojavile v zadnjem času. Iz Postojne je iznenada na zemljevid pivovarn priletel Varissh. Fanta in dekleti so se zelo potrudili in nam ponudili dva izdelka - Pussy Blue je v stilu ameriškega pale ale piva, medtem ko je Dirty Red IPA pivo. Pivovarna se je v zadnjem slabem mesecu na sceni že dodobra uveljavila in smo jo imeli moč srečati že na nekaj festivalih. Pripravljajo pa tudi že naslednje izdelke, katere bomo lahko e kmalu spoznali.

Pred dobrim tednom se je pojavila tudi prva prava pivovarna iz zasavskega konca Slovenije. V čast rudarjem in njihovemu trudu, je pivovarna Knap izdelala tudi svoje prvo pivo Herc - gre za pivo v stilu ameriškega pale ale piva.

Na trg pa prihaja tudi Kranjska Pivovarna, ki se je s svojim svetlim in rdečim pivom predstavila že na njihovem domačem festivalu, vendar se govori, da bo uradna otvoritev 20. junija.
Tudi ostale že uveljavljene pivovarne niso samo čakale na poletje, temveč so nam pripravile veliko novega. Tako nam je ajdovski Pelicon pripravil kar dve novi pivi - super okusno pivo Quantum (dvojna IPA) in bolj poletno osvežilni Pilon Saison. Kamniški Mali Grad se je odločil, da tudi oni poskusijo ujeti val navdušenja nad IPA pivi. Poleg tega, pa so izdelali še jantarni ale v sodelovanju z ruskim pivovarjem - 108 Gravitacije. PV Brewery so na pobudo in idejo Društva ljubiteljev domačega pivovarstva v sodelovanju s proizvajalcem pivovarne Brewiks in belokranjsko pivovarno Vizir izdelali Pivsko Triado - v stilu belgijskega saison piva. Vizir je prav tako pomagal pri proizvaodnji prvega ajdovega (brezglutenskega) piva, ki sliši na ime Dr. Orel - v dveh variantah; Infuzija in Recept. Pivovarna Robbas iz Šentruperta na Dolenjskem je predstavila svojega svetlega ležaka po imenu Joker. Tudi pri našem največjem pivovarju Pivovarni Union so se potrudili - izdelali so poletno pivo, ki sliši na ime XI.

Potrebno pa je omeniti tudi naše pivoteke in uvoznike piva, ki z vsakim tednom predstavijo kaj novega na našem trgu. Mogoče bi tukaj še posebej izpostavili uvoznika za srbski Kabinet. Njihova piva pa lahko že najdete v naših glavnih pivotekah - Pivarna, Birbox, Pivoljub.

Mogoče pa na koncu še pogled naprej. Kaj nas čaka v bližnji prihodnosti? Brez dvoma nas bodo naši pivovarji še naprej presenečali z novimi izdelki. Za sedaj se ve samo, da prihaja novi Bevog iz serije Who Cares Editions, in sicer bomo lahko uživali v mlečnem stoutu. Poleg tega pa nam Maister Brewery pripravlja tudi novi pale ale pod imenom Vega. V prihodnjem mesecu pa prideta na vrsto še dva dogodka za pivoljubce. 11. julija bo v Novem mestu tretja letošnja Karavana domačih pivovarn, en vikend kasneje, to je 18. in 19. julija, pa bomo lahko uživali v pivu in okusnih burgerjih na drugem letošnjem Pivo & Burger festu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar