četrtek, 23. julij 2015

Kaj je novega? - 2. del


Minil je že dober mesec od kar sem pisal o novostih na slovenski pivski sceni, ki si jih lahko ogledate v tem članku. Morda se en mesec ne zdi veliko, da bi se na sceni zgodilo veliko novosti, toda ko boste prebrali ta članek boste zelo (pozitivno) presenečeni.

Najprej naj začnem z omembo dveh festivalov piva, ki sta se zgodila v tem času. V razmaku enega tedna smo tako lahko uživali na Karavani domačih pivovarn v Novem mestu in drugem od treh letošnjih Pivo & Burger Festov v centru Ljubljane. Na obeh festivalih smo lahko uživali v že znanih izdelkih, spoznali pa smo tudi nekaj popolnoma novih zvarkov. O tem več malo kasneje.

Naslednja novico bo razveselila predvsem ljubitelje piva na Gorenjskem, še posebej v Kranju. Tam je namreč otvoritev doživel Beer Pub, ki ponuja preko 120 različnih piv, dejavnost pa so razširili še s trgovino s pivom. Na začetku je njihova ponudba vključevala sicer širok izbor piv, ki jih najdemo po naših supermarketih, toda ponudbo vztrajno širijo z več in več butičnimi pivi domače in tuje izdelave.

Seveda tudi ta mesec ni minil brez nove pivovarne. Za najnovejšo pivovarno na slovenski sceni, po imenu Brew Revolt, so poskrbeli fantje iz Gorenjske, ki so se občinstvu prvič predstavili na novomeški karavani z njihovim okusnim pale ale pivom.

Seveda pa tudi ostali pivovarji niso sedeli križem rok, saj so nam postregli s kar precej novostmi. Za prvo noviteto so poskrbeli pri postojnski pivovarni Varissh, kjer so izdelali odlično pivo v stilu india pale ale in ga poimenovali Deep Purple. Dejavni so bili tudi pri Bevogu, kjer so v roku nekaj dni presentili z dvema novostima - na police slovenskih pivotek sta svojo pot našla mlečni stout in pivo v stilu ječmenovega vina po imenu Hagger. Pri slednjemu gre mešanico različno starih zvarkov, najstarejši je star že več kot leto in pol. Fantje iz pivovarne Reservoir Dogs so zaključili svojo serijo štirih jezdecev apokalipse s pivom v stilu session IPA po imenu Conqueror.

Dejavni so bili tudi pri pivovarni Haler iz Podčetrtka, kjer so presenetili s pivom Citra (svetli ležak s citra hmeljem) in se podali v malo bolj ustvarjalne vode. Rokovnjač iz Lukovice pa je ob 10. obletnici delovanja svoje pivovarne postregel s Čisto Desetko, ki je poletni ležak narejen iz sedmih vrst slovenskega hmelja in desetih različnih sladov.

Za konec pa še dve čisto zadnji novosti. Svojo premiero sta na Pivo & Burger Festu doživela tudi dva nova piva že znanih slovenskih pivovarjev. Pelicon je predstavil svoje pivo po imenu Yes Boss! - gre za odličen zvarek v stilu ameriškega pale ale piv. Prav tako ameriški pale ale pa je prvič postregel tudi Maister Brewery - odličen izdelek z neverjetno aromo po imenu Vega. 

To bi bilo za enkrat vse, čez dober mesec pa lahko pričakujemo nov popis novosti. Do takrat pa na zdravje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar