četrtek, 09. julij 2015

Kam po pivo?


Za popoln in posodobljen seznam pa kliknite zavihek Slovenske Pivoteke zgoraj. 

Pred časom sem na tem blogu pisal o pivski revoluciji v naši dragi Sloveniji. Glavne zasluge za to, da lahko danes poskusimo tako veliko število dobrih piv gredo številnim mikro in domačim pivovarjem, ki s pridom ustvarjajo nove in nove zvarke. Toda pri tej revoluciji ne smemo pozabiti na še en pomemben dejavnik, ki je tudi zelo pripomogel k popoularnosti naših butičnih piv. Seveda govorim o specializiranih trgovinah s pivom, ki jih danes lahko najdemo že v kar velikem številu na raznih koncih države.

Prav ti ponudniki različnih svetovnih piv so krivi, da smo mnogi med  tudi v Sloveniji lahko prvič poskusili butična piva. Mnogi ljubitelji piva so tudi s pomočjo teh trgovin prvič okusili razliko med butičnim (craft) pivom in masovno proizvedenimi (ponavadi) ležaki, ki so bili še ne dolgo nazaj edino širše dostopno pivo pri nas. Torej bo ta članek, v neki meri, oda vsem trgovinam s pivom, ki nas tako zelo osrečujejo z raznimi domačimi in tujimi proizvodi. Brez njih bi namreč lahko samo poslušali o tem in tistem odličnem (vstavi državo) pivu. Pa si poglejmo, kdo nam ponuja piva v svoji trgovini, ter kakšna piva lahko najdemo na njihovih policah.

PIVOLJUB
Ljubljanski Pivoljub, prej poimenovan tudi Trgovina London Pride, si zasluži prvo mesto na tem seznamu, ker gre v bistvu za prvo specializirano trgovino za pivo pri nas. Zase pravijo da niso navaden beer shop, saj so pri njih "našla svoj prostor piva, ki so med najbolj cenjenimi na svetu, tako med poznavalci in strokovnjaki kot med potrošniki, ljubitelji izvrstnih piv." Danes vam trgovina Pivoljub, poleg več sto različnih piv iz različnih koncov sveta, ponudi tudi različne ciderje, ter vse dodatke, ki jih potrebuje pravi ljubitelj piva. V trgovini bodo imeli največ dela za raziskovanje številnih piv predvsem ljubitelji angleških in belgijskih piv, na katere da Pivoljub velik poudarek. Poleg teh, pa lahko najdemo tudi nekaj škotskih, ameriških, nemških, nizozemskih, hrvaških in srbskih piv. Seveda pa ponujajo tudi precej široko paleto slovenskih proizvodov. Poleg tega, da se lahko oglasite v njihovi trgovini, pa vam Pivoljub ponuja tudi spletno prodajalno z dostavo na dom (za nizko ceno).

Spletna stran: www.pivoljub.si/
Facebook stran: Trgovina Pivoljub


PIVOTEKA ZA POPEN'T
Pred dobrimi tremi leti je naša prestolnica dobila še svojo drugo specializirano trgovino s pivom. Lastnica, ki je mimogrede tudi sestra ustanovitelja pivovarne Bevog, jo je poimenovala Za Popen't in jo postavila v miren kotiček v starem mestnem jedru Ljubljane. Če ne boste pazili jo lahko celo spregledate, kar bi bil velika napaka, saj nam v notranjosti ponujajo velik izbor piv iz različnih koncev sveta. Najbolj navdušeni bodo ljubitelji danskih, belgijskih in ameriških piv. Na svoj račun pa bodo prišli tudi tisti, ki bi radi poskusili kakšno slovensko, nizozemsko, angleško butično pivo, morda pa celo špansko ali novozelandsko. Prav tako bodo iz trgovine prišli navdušeni tisti pivoljubci, ki morda iščejo kakšno bolj posebno pivo, ki ga je drugje skoraj nemogoče najti (še posebej ameriško). Seveda pa boste v Pivoteki Za Popen't z lahkoto našli tudi izdelke pivovarne Bevog. Za tiste, ki s(m)o morda pa malo bolj leni, nam bodo pa z veseljem ustregli tudi v svoji spletni prodajalni.

Spletna stran: www.zapopent.si/
Facebook stran: Za popen't pivoteka


PIVARNA
Odličen odziv obiskovalcev na prvem Štajerskem festivalu piva je organizatorja spodbudil k odprtju prve prave pivoteke tudi na štajerskem koncu Slovenije, bolj natančno v centru Maribora. Pivarna - Štacuna dobrih zvarkof je trgovina kjer dajo poudarek slovenskemu pivu, saj je izbor le-tega zelo širok. Na policah pa lahko najdemo tudi odlična piva iz Belgije, Danske, Irske in nekaterih ostalih držav, med njimi tudi Srbska in Hrvaška piva. Andrej, lastnik Pivarne in ob enem tudi prodajalec, točaj, nosač in gradbinec, pa je s svojo trgovino prisoten tudi na veliki večini festivalov piva po vsej državi, kjer vam bo z veseljem postregel tudi s točenim pivom sosednje Zmajske Pivovare. Poleg tega, pa v svoji trgovini zelo pogosto prganizira tudi različne dogodke, na katerih predstavlja razna piva in pivovarne, včasih pa lahko v trgovinici najdemo tudi izdelke kakšnega lokalnega nano-pivovarja. In kot, da to še ne bi bilo dovolj, nam svoja piva ponuja tudi v spletni prodajalni, kar pomeni da so "dobri zvarki" le klik ali dva stran.

Spletna stran: www.pivarna.si/
Facebook stran: Pivarna


HOPPINESS
Koprska pivoteka Hoppiness, ki se nahaja v starem mestnem jedru in le par korakov od morja, pa bo poskrbela, da ne bomo žejni niti, ko se mudimo na naši Obali. Ta specializirana prodajalna že dobro leto razveseljuje svoje obiskovalci z najbolj kakovostnimi in najbolje ocenjenimi pivi, ki jih lahko najdemo na trgu. Na policah bomo tako našli piva številnih ameriških pivovarjev, ter velik izbor nizozemskih in danskih izdelkov. Poleg pa bomo lahko opazili tudi nekaj naših, slovenskih piv, ter še kakšno belgijsko, novozelandsko, itd. za povrhu. Kar nekaj od teh piv boste zelo težko našli kje drugje, pa ne samo v Sloveniji. Vsak petek pa trgovina organizira tudi Beer Stop, kjer lahko na stojnici poskusite njihova piva, vedno pa jih spremlja tudi odlična hrana in glasba. Hoppiness sicer še nima organizirane prave spletne prodajalne, toda ustrežljivo osebje vam bo pivo z veseljem poslalo po pošti, če jih boste le lepo prosili za to.

Facebook stran: Hoppiness Beershop


DOBRO PIVO PRI ŠČURKU
Trgovina Dobro pivo pri ščurku se nahaja v Ljubljani, natančneje v Šiški, kjer jo je pred dobrima dvema letoma odprl g. Ščurk. Na policah lahko izbirate med več kot 200 izdelki iz različnih držav sveta, čeprav pa je opaziti, da je največji poudarek na belgijskih trapistih, občasno pa lahko med temi najdemo tudi kakšna zelo redka piva. Med ostalimi pa najdemo kar soliden izbor angleških, nizozemskih, ameriških, škotskih in slovenskih piv, pa tudi nekaj zvarkov iz Irske, Avstrije, Francije in Češke, katere vam bo lastnik z veseljem podrobneje predstavil. Vsa piva pa so seveda na voljo tudi v spletni trgovini. 

Spletna stran: dobropivo.si/
Facebook stran: Dobro pivo pri Ščurku


BEERIGHTBACK
Najnovejša specializirana trgovina s pivom (in z zanimivim imenom) je svoje mesto našla v Novi Gorici. Sicer obstajajo šele dobra dva meseca, toda obljubljajo, da se bodo potrudili "zadovoljiti tudi najzahtevnejše pivoljube" ter svojo ponudbo tudi nenehno posodabljati. Trenutno nam obljubljajo ponudbo več kot 130 vrst piva, med katerimi poleg slovenskih najdemo še ameriške, belgijske, italijanske, nizozemske, nemške, angleške, pa še kaj se najde. Na policah pa se med že znanimi najde tudi nekaj bolj redkih zadev. Po videnem in slišanem gre za zelo ambiciozno ekipo, zato lahko pričakujemo še veliko zanimivih stvari. 

Spletna stran: www.beerightback.si/
Facebook stran: Beerightback


BIRBOX
Birbox je pivoteka, ki se je ob svojem nastanku leta 2014 specializirala za "spletno dostavo hud'ga piva". Skladišče trgovine je sicer locirano v bližini Ljubljane, toda ne morete se sprehoditi med policami, ampak lahko pivo kupite le preko spleta. Vse to pa pomeni, da Birbox odlikuje rekordno hitro odpremljanje paketov. Če živite v Ljubljani, vam ga še isti dan na dom pripeljejo z Vespo, medtem ko ga drugod po Sloveniji dobite kar se da kmalu - maksimalno tretji dan po naročilu. Trgovina stalno izboljšuje in veča svojo ponudbo, trenutno pa vam lahko ponudi velik izbor piv iz Slovenije in Belgije. Poleg tega pa se lahko pohvalijo z zelo solidno izbiro nemških, slovaških, ameriških, srbskih in hrvaških piv, najde pa se tudi kakšen iz Nizozemske. Posebnost Birboxa pa je tudi to, da vam ponudijo možnost mesečne naročnine - vsak mesec na dom dobite paket piva, ki ga izberete sami ali pa ga po vašem okusu izbere prodajalec. 

Spletna stran: www.birbox.si/ 
Facebook stran: Birbox 


PIVO NA DOM
Pivo na dom je še ena nova spletna trgovina s pivom, ki se sicer nahaja v Škofji Loki, vendar so njihovi izdelki na voljo za nakup le preko spleta. Za razliko od ostalih trgovin s pivom, lahko pri njih poleg butičnih piv najdete tudi izdelke širše potrošnje, ki pa se jih pri nas ne da dobiti drugje, ampak le v državah njihovega izvora. Ker gre za dokaj mlado prodajalno, morda še ne razpolagajo z najširšo ponudbo piv pri nas, toda ta vztrajno raste in poskuša zadovoljiti čim širši krog ljubiteljev piva. Zaenkrat lahko pri njih poleg domačih piv najdete še izdelke iz Češke, Slovaške in Italije, med njimi pa se skriva kar nekaj posebnežev. 

Spletna stran: www.pivonadom.eu/sl/
Facebook stran: PivoNaDom

2 komentarja:

  1. hvala! super spisek za nekoga kot sem jaz ki nima pojma o pivu ampak želi najti fancy piva za fantov rojstni dan :)

    OdgovoriIzbriši