petek, 03. julij 2015

Pivovarna Vizir


Zgodovinsko gledano je bila Bela Krajina znana predvsem kot vinska regija. In tudi dandanes je vsakomur, ki se pelje skozi tiste kraje, jasno, da je temu še vedno tako. Toda tukaj lahko najdemo tudi (za sedaj) edino pivovarno na tem koncu Slovenije – Pivovarno Vizir. Nobeno presenečenje ni, da se je lastnik pivovarne, Denis Imširović, na začetku ukvarjal s pridelavo vina. Toda ko je nato leta 2008 prodaja vina nenadno upadla, se je odločil, da skupaj z ženo Majo pričneta variti tudi pivo.

V tem času so bili lokalci navajeni le ene vrste piva, ki je prišla ali v rdeči ali zeleni embalaži. Prav zato sta se tudi odločila, da najprej poizkusita s preverjenim stilom piva, ki so ga ljudje navajeni – to je svetli ležak. Sčasoma pa sta začela proizvajati tudi druge, bolj zahtevne stile piv in obenem tudi poučevala lokalno (in širšo) publiko o tem kaj sploh je pivo.

Do danes sta proizvedla veliko različnih stilov piv, pri katerih pogosto rada eksperimentirata - tako nastane pivo s česnom, matevžom, kostanjem, itd. Vsem tem pivom pa je skupno to, da so narejeni iz naravnih sestavin, ki jih lahko v času izdelave najdeta v naravi. Tako je tudi nastal njihov slivov cider, ker je Denis nekje naletel na veliko količino sliv in razmišljal kako bi jih porabil. Še več takih zgodb in idej pa lahko izveste ob ogledu pivovarne, kjer vam bo Denis z veseljem povedal veliko zanimivih stvari o varjenju piva, zraven pa boste lahko seveda tudi poskusili, kako mu je te zadeve uspelo uresničiti.
 S kombnacijo znanja, naravnih sestavin in tehnologije - Denisov brat se namreč ukvarja s proizvodnjo pivovarske opreme, med drugim tudi znanega sistema Brewiks - sta tako do danes proizvedla nekaj čez 10 različnih piv (ki jih pogosto poimenujeta po svojem hobiju, po konjih).
 • Black Durcas - nežni porter s praženimi in kavnimi aromami in okusi
 • Black Jack Stout - popolnoma temni stout, kjer začutimo pražene okuse z nekaj čokolade
 • Gringo American IPA - jantarno obarvana IPA z aromami agrumov in konkretno grenkobo
 • I.C.E. Minty Pale Ale - APA narejena v sodelovanju z glasbeno skupino I.C.E. z zmerno grenkobo in dodatkom mete
 • KoStanko - pivo narejeno s kostanjem, ki je rahlo sladko s zemeljskim priokusom
 • Lager - zlati ležak s čisto sladno aromo in osvežilnim rahlo grenkim okusom
 • Lucky Luke Sexy Ale - nežni ale za dame z rahlo karamelno aromo in okusom
 • Matevž - dimljeno pivo narejeno s krompirjem in fižolom
 • Meggy Medeno Pivo - oranžno pivo narejeno z medom, ki da zaznamuje nežna sladkost
 • Mirko Pale Ale - paradni konj pivovarne im rahel priokus karamele in zmerno grenkobo
 • Nori Franc Strong Ale - ale s kar 10% alkohola, ki pa jih dobro skrije
 • Pšenično Pivo Wheat Ale - ale z aromo agrumov in ingverja, ter sladkim, limonastim in rahlo začinjenim okusom 
Vsa piva pivovarne Vizir lahko dobite v njihovi pivovarni na Lokvah pri Črnomlju, prav tako pa jih lahku najdete tudi v večini slovenskih prodajaln s pivo (Pivoljub, Za Popen't, Pivarna, Birbox). Pivovarna Vizir je prav tako standardni udeleženec na večini festivalov piva pri nas.

Še ena pomembna stvar pri Pivovarni Vizir pa je dejstvo, da so pri njih prostor za varjenje našle tudi nekatere naše tako imenovane "gypsy" pivovarne. Tako pri Vizirju svoja piva izdelujejo tudi Maister Brewery, PV Brewery, Varissh, Pivovarna Knap in Dr. Orel. Torej se pri Vizirju res trudijo pri razvijanju slovenske pivske scene. 

INFORMACIJE NA KRATKO:

Pivovarna in vinska klet Vizir
Lokve 10b, Črnomelj

Ustanovljeno: 2008
Piva: 12


 

Ni komentarjev:

Objava komentarja