torek, 1. september 2015

Kam na pivo? - Novo mesto


Prestolnica dežele cvička se zaenkrat ne more ravno pohvaliti kot kraj, kjer bi se utapljali v izbiri butičnega piva. V večini barov in lokalo še vedno prevladujejo domači in tuji makropivovarji. Prav tako Novo mesto zaenkrat tudi še ne premore specializirane prodajalne piv. Toda vseeno se da tudi v tem mestu na okljuku reke Krke uživati v dobrem pivu in, če vas pot zanese v naše kraje, vam morda pomage tale mini vodič.
Pot bomo seveda začeli na Glavnem trgu, kjer najdemo eno največjih izbir piva v Novem mestu. Ne boste verjeli, gre za knjigarno. V knjigarni Goga (1) lahko izbiramo v glavnem med angleškimi, belgijskimi in nemškimi pivi, najde pa se seveda še kaj. Tudi pri sosedih, Pub pri Vodnjaku (2) si lahko občasno privoščimo kakšno zanimivo pivo, čeprav izbire nimamo ravno velike. Le nekaj korakov stran, na drugi strani trga in pod znamenitimi novomeškimi arkadami se skriva Vovko Arkade Bar (3), kjer sicer izbira piv ni pretirano velika, lahko pa tam najdemo tudi piva pivovarne Bevog in bio pivo Šlibar. Daleč pa ni niti Malamačka (4), kjer lahko poleg nekaterih tujih piv občasno uživamo tudi v pivih pivovarne Pelicon.

Kratek sprehod čez most nas pripelje do naslednje lokacije, ki sliši na ime Bar Boter (5). Izbiramo lahko predvsem med nemškimi in belgijskimi pivi, ki si jih lahko privoščimo s pogledom na reko Krko. Še kratek sprehod ob reki Krki in pridemo do Planeta Tuš in kina, kjer lahko v Movie Baru (6) najdemo morda celo največjo izbiro piva v mestu - angleška, ameriška, nemška, belgijska piva, pa morda še kaj za zraven. Če piva še ni zadosti, lahko sprehod nadaljujemo čez leseni most na Krki in prišli bomo do najbrž najlepše lokacije v mestu, ki ponuja tudi craft pivo. V Gostišču Loka (7) bomo lahko izbirali med nekaj domačimi in tujimi zvraki (Bevog, Reservoir Dogs, Crew Republic).

Če pa nas pot zanese med blokovsko naselje na Slavki Grumi, lahko tam najdemo Atmosfera Caffe (8) in njihovo izbiro angleških, nemških in ameriških piv. Zelo podobno izbiro piv, če ne celo identično najdemo tudi na drugem koncu mesta, v Bršljinu, in sicer v Brblarna Bar (9). Praktično le za ovinkom pa stoji še Big Star Pub (10), kjer lahko najdemo precej solidno izbiro tako domačih, kot tujih piv, ki pa se v zadnjih časih veča iz dneva v dan.

Toerj, če se odločite obiskati Novo mesto, vam ne bo treba piti samo cvička, ampak si boste lahko privoščili tudi kakšno zanimivo in dobro pivo. Pivska scena v Novem mestu se razvija, čemur pričata tudi dva festivala piva, ki smo jih lahko obiskali v tem letu - Pivopisov festival piva in Karavana domačih pivovarn. Vsekakor zelo pohvalno in samo čakamo lahko, kaj nas še čaka v prihodnje. Morda celo pričakamo tudi kakšno pravo dolenjsko pivovarno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar