petek, 9. oktober 2015

Kaj je novega? - 4. del


Od našega zadnjega poročanja o novostih na slovenski pivski sceni je sicer minil le dober mesec, toda v tem času se je zgodilo ogromno zanimivega za ljubitelje piva. 

Kot je že v navadi, bomo najprej omenili nekaj dogodkov v zvezi s pivom, ki smo jih lahko bili priča v teh tednih. V začetku meseca septembra smo lahko vsi pravi ljubitelji piva uživali v ogromnem številu odličnih piv na praznovanju druge obletnice pivovarne Bevog v avstrijskem Bad Radkersburgu. Dogajanje je bilo zelo pestro, za več informacij pa si lahko pogledate naš zapisek (Bevog 2nd Anniversary). Da se je tudi Sevnica vpisala na zemljevid festivalov piva pa je poskrbel Grajski Festival Piva na sveniškem gradu. Manjši, toda prijeten festival. Prvi teden v mesecu oktobru pa je bil pri večini ljubiteljev rezerviran za drugi Štajerski Festival Piva v Mariboru, ki je bil preprosto povedano neverjeten. Ob teh dogodkih velja morda omeniti še PivoFest v Mercatorjevih hipermarketih - tritedensko promocijsko obdobje, ko tudi najboljši sosed ponuja odlična butična piva. 
Tudi ta čas od našega zadnjega poročanja ni mogel miniti niti brez odprtja nove pivovarne (kot je postala že skoraj navada). Tokrat nismo dobili samo eno, ampak kar dve novi pivovarni, k ista se obe prvič uradno predstavili na Štajerskem Festivalu Piva. Prva pridobitev je prišla v obliki "ciganske" pivovarne Bru Kru, ki se je predstavila s svojim prvencem Horny IPA - konkretno hmeljasta IPA (več o njej kmalu). Ljubljana pa je od tega meseca naprej bogatejša tudi za prvo pravo mikro pivovarno. Na sceno je namreč udarila pivovarna Tektonik, ki se predstavlja s svojimi tremi zvezdami - Wayne Pale Ale, Iggy IPA in Hercule Witbier (tudi več o njih kmalu). 

Zelo dejavni pa so bili tudi pri nekaterih ostalih pivovarjih pri nas. Tako smo bili na Štajerskem Festivalu Piva, ki se je res izkazal za osrednji dogodek v tem letu, priča velikemu številu novosti na naši sceni. Tako so na primer pri mariborski domači pivovarni Štajerc predstavili svoj ČiliBeer (ognjeni) in Dry Hopped Lager, medtem ko se je domača pivovarna Kostanj iz Gornje Radgone pokazala s svojim Kellerbier pivom.

Kamniška mikropivovarna Mali Grad nam je postregla s svojim Harvest Amber Ale pivom, narejenim z dodatkom svežega hmelja. Podoben koncept so izbrali tudi pri pasji pivovarni Reservoir Dogs, kjer so nam postregli s sveže hmeljeno IPO po imenu Wet Dreams (zelo "čudno" vendar super okusno pivo). Še eno sveže hmeljeno pivo pa so izdelali pri pivovarni Pelicon, ter ga poimenovali Harvest Moon. Le nekaj dni nazaj pa je z ajdovskega konca udarila tudi novica, da so izdelali Imperial Coffee Stout pivo - torej dvojno dozo Coffe Stouta, ki ga že poznamo. 

Dejavni so bili tudi pri našem največjem pivovarju, pivovarni Laško, kjer so svoji liniji Laško Special dodali pivo Krpan - gre za ponovno oživitev nekoč najmočnejšega piva na svetu s svojimi 11%. 

To bi bilo za enkrat vse, se slišimo spet čez dober mesec, ko bomo poročali o še več novostih na naši sceni.


Ni komentarjev:

Objavite komentar