sreda, 18. november 2015

Eno leto Pivnice Union


Pred natanko enim letom je svoja vrata odprla ljubljanska Pivnica Union, ki se nahaja poleg same pivovarne Union pri Tivoliju. Gre za prvo pravo pivnico v našem glavnem mestu, za kar je bil, čisto pošteno povedano, že skrajni čas.

Že takoj na začetku je bilo jasno, da je bila v naši prestolnica potreba po takšnem prostoru zelo velika, kar se je pokazalo v številu obiskovalcev. Kljub vsemu pa so se nam vseeno porajali še manjši dvomi glede izbite piv, če smo čisto pošteni. Ponudba Unionovih piv na trgu je takrat namreč poleg standardnih ležakov in radlerjev, vključeva le še štiri posebneže, zvarjene ob 150. obletnici pivovarne.
Toda že ob prvem obisku so se dvomi razblinili in pivnica nas je prepričala, da gre za zgodbo o uspehu. Ali drugače povedano, kako lahko tudi makro pivovar poskrbi za rahlo bolj izbirčne ljubitelje piva. Za to so bila v prvi meri zaslužna posebna piva, tako imenovani pivovarjev izbor, ki so se nagibala bolj v butične, ali "craft" vode. Če k temu dodamo še kulinarično ponudbo (mesec hamburgerjev je bil odlična izbira, hočemo ga spet) ter atmosfero same pivnice, dobimo to, kar smo si lahko le želeli. Pivnico kot se spodobi. 
Danes si obiska Ljubljane skorajda ne predstavljamo brez postanka v pivnici. Še posebej, kadar je na točilne naprave priključeno kakšno novo pivo pivovarjevega izbora. Zaenkrat zadnji med njimi je TRUe la IPA, ki je bila izdelana posebej za praznovanje prve obletnice.

Pred tem pa so nas v pivnici razveseljevali še s pivi po imenu Hmeljni Valat, Peti Kralj, XI ter Pikova Dama. Ne pozabimo pa tudi piva Hokejist, s katerim so nas osveževali med tekmami naše hokejske reprezentance. Vsa ta piva so na tak ali drugačen način pomenila izlet pivovarne in pivnice v bolj "zahtevne" in zabavne stile piva, ki se (kot smo že omenili) približujejo craft pivom.
Kako uspešni so bili pri tem, je sicer stvar vsakega posameznika posebej. Nas so nekatera popolnoma navdušila, medtem ko je kakšen med njimi obetal rahlo več, kot je nato pokazal. V vsakem primeru pa je lahko vsak našel nekaj zase.

Za konec pa ostane samo še ena stvar. No, mogoče dve. Vse najboljše Pivnica Union za vaš prvi rojstni dan. Se že veselimo, kaj vse bomo lahko poskusili, preden upihnete drugo svečko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar