sreda, 11. november 2015

Kam na pivo? - Posavje


Posavska regija je bolj kot po pivu sicer znana po pridelavi vina, o čemer priča tudi dejstvo, da ta konec naše države (še) nima svoje pivovarne. Toda vseeno se v večjih krajih te regije najde tudi kaj zanimivega za pivoljubce. Te kraje smo se zaradi bližine in ne pretirane velikosti odločili združiti v en mini vodič po dobrem pivu v Posavju.
Začeli bomo v Sevnici, kjer si lahko odlično pivo privoščite na brez dvoma najlepši lokaciji v tem vodiču - pri Graščakovi Hčeri (1). Na Sevniškem Gradu, ki bdi nad mestnim jedrom, vam bodo postregli z dokaj velikim izborom belgijskih in nemških piv, poleg imajo pa tudi nekaj butičnih zvarkov iz Srbije ter seveda kar širok nabor butičnih piv iz Slovenije, med drugim tudi edine lokalne pivovarne APE. Če pa se vam ne da v hrib, vas tudi v dolini čaka en prijeten Platz (2), kjer se za šankom skriva nekaj domačih dobrot, ter nekaj zavrkov iz sosednje Hrvaške. 

Na poti proti Krškem, bolj natančno v Senovem, najdemo še Bar Knap (3), posvečen rudarski zgodovini kraja, kjer se sicer ne morejo pohvaliti ravno z veliko izbiro piva, lahko pa zato tam najdete zvarka slovenske mikropivovarne Knap.

V Krškem bomo najbrž največjo izbiro butičnih piv v regiji brez dvoma našli v Štiblc Baru (4). Izbirali bomo lahko med angleškimi, nemškimi, belgijskimi in češkimi zvarki, družbo pa jim dela velik izbor domačih pivovarjev. Zelo soliden nabor odličnih piv bomo našli tudi v Mladinskem Centru Krško (5). Tam si lahko poleg zdaj že standardnih čeških, nemških in angleških piv privoščimo še piva nekaterih hrvaških in domačih pivovarjev. Nekaj solidne izbire piv v Krškem pa ponujajo tudi bar Disshi (6), Debeluh Caffe (7) in Vanilija Caffe (8) kjer bomo našli tista bolj popularna in poznana angleška, nemška, belgijska in češka piva.

Na poti do Brežic lahko naredite ovinek še do Bubka Bara (9), kjer boste našli podobno izbiro kot v prej omenjenih lokalih - to so znana angleška, nemška in češka piva.

Prijeten nabor okusnega piva nas pričaka tudi v Brežicah in sicer v njihovem Mladinskem Centru Brežice (10). Na voljo vam je velika izbira nemških, angleških, čeških in belgijskih piv, poleg pa tudi še nekaj butičnih piv iz ZDA in Irske. Pozabiti pa ne smemo tudi na prijetno ponudbo slovenskih piv. Poleg tega pa je MC Brežice poznan tudi kot organizator sedaj že tradicionalnega festivala piva, ki konec oktobra zaključi sezono festivalov pri nas.

Brežic pa ne smemo zapustiti, brez da bi se ustavili v skorajda sosednjem Bistroju Lukež (11). Tam nas v ponudbi pričaka nekaj boljših čeških ležakov, ter tudi nekaj hrvaških in domačih butičnih zvarkov. Seveda pa bodo le-ti najbolj sedli ob okusni ponudbi gurmanskih burgerjev - da se okrepčamo po dolgi poti. 

Na koncu pa omenimo še Pivoteko Balkan Špica (12), kjer vam postrežejo sicer z velikim številom piv, a po večini industrijskih ležakov, vmes pa se najde tudi kakšno kraft pivo iz različnih (že prej omenjenih) držav.

Mogoče v Posavju res ne bomo naleteli na največjo izbiro dobrih piv, kljub vsemu pa bodo zgornji kraji poskrbeli, da pivoljubci tudi na tem koncu Slovenije nis(m)o žejni. Brez dvoma pa lahko rečemo, da se pivska scena tudi na tem koncu Slovenije razvija. Na zdravje Posavje.

Ni komentarjev:

Objava komentarja