Kaj mislite, koliko pivovarn imamo v Sloveniji? Veliko ljudi (na žalost) še vedno pozna samo dve, in sicer naši največji. Toda zdi se, da se število teh iz dneva v dan drastično zmanjšuje, saj širša publika počasi, ampak vztrajno odkriva tudi ostale naše pivovarje, ki pa jih je iz dneva v dan več in več.
Slovenske pivovarne lahko v osnovi delimo na 5 različnih skupin, ki se v glavnem razlikujejo glede na količino proizvedenega piva, pa tudi na kvaliteto in distribucijo. Tako dobimo naslednje tipe pivovarn.
Industrijske pivovarne, tudi makro pivovarne, med katere sodijo največje domače in svetovne pivovarne - največkrat proizvajajo manj zahtevna, industrijska piva, čeprav se vedno pogosteje odločajo tudi za izlete v bolj butične vode pivovarstva.
Nomadske pivovarne, tudi "ciganske" pivovarne označujejo pivovarne, ki v bistvu nimajo svojih prostorov in opreme in si jih zato sposodijo pri kakšni od mikropivovarn - imajo pa ti pivovarji svoje ideje in recepte za izvedbo. Največkrat gre za nadebudne, mlade pivovarje, ki si želijo svoje domače ideje preizkusiti na večjem odru, finance pa jim še ne dovoljujejo svoje lastne pivovarne.
Med ljubiteljske pivovarne lahko štejemo tiste, ki na leto proizvedejo manjšo količino piva kot mikro pivovarne (rečemo jim lahko tudi nano pivovarne), vendar pa svoje proizvode tudi ponujajo na trgu.
Gostilniške pivovarne, tudi domače pivovarne, pa so v bistvu priključene gostinskemu obratu (najpogosteje gre za picerijo), kjer tudi ponujajo svoje izdelke. Pri nas so zelo pogoste in največkrat proizvajajo svetli in temni ležak, le redke tudi še kakšen drug stil piva, čeprav se v zadnjih časih nekatere bolj priznane podajajo tudi v ale vode.
Za seznam vseh slovenskih pivovarn, ki se stalno doplnjuje, pa zgoraj odklikajte na Seznam Pivovarn.
Za seznam vseh slovenskih pivovarn, ki se stalno doplnjuje, pa zgoraj odklikajte na Seznam Pivovarn.
Ni komentarjev:
Objavite komentar