sobota, 19. december 2015

Kaj je novega? - 6. del


Po dobrem mesecu je zopet čas za pregled novosti na sceni piva pri nas. Kot smo že navajeni, tudi tokrat ni manjkalo različnih novosti. 

Tokrat bo naše poročilo prvič minilo brez povzetkov festivalov piva - kajti ta zgodnje zimski čas res ni najbolj primeren za take dogodke. No, vsaj dokler se nekdo ne odloči, da priredi prvi zimski festival piva (in vrejamemo, da se bo to zgodilo prav kmalu). 
Je bilo pa to obdobje čas za praznovanja. Svoje prvo leto obstoja je praznovala Pivnica Union, ki je za svoj rojstni dan pripravila tudi posebno pivo po imenu TRUElaIPA, prvo ale pivov zgodovini pivovarne Union. Svoje prvo leto delovanja pa je praznovala tudi mariborska trgovina Pivarna, ki je obletnico proslavila v stilu. 

Sedaj pa poglejmo še nova piva, ki smo jih v tem obdobju dodali na seznam slovenskih piv. Ajdovski Pelicon je ljubitelje piva v tem zimsko-prazničnem času razveselil z novo verzijo njihovega zimskega piva Winter Warmer - praznično pivo polno začimb. Nekaj podobno prijetnega in prazničnega so zvarili tudi v gorenjski Carnioli, kjer so naredili Chocolate Vanilla Orange Stout. Pivo, ki s svojimi lastnostmi zelo spominja na Jaffa piškote. Zvarili pa so tudi popolnoma novi Red District, ki bo na police prišel v zelo zelo kratkem. Še zadnji kamenček v praznični mozaik pa so dodali v ljubljanski mikropivovarni Tektonik, ki so na trg poslali svojo damo Grace - Coconilla Stout - kokos, vanilija, čokolada in pivo.
Dejavni so bili tudi pri Bevogu, kjer so naredili svoje prvo pivo stila ležak. Gre za dimljeni pils (po imenu Smoked Pils), ki bo na voljo le v omejeni količini in še to v samo nekaterih lokalih. Izkoristite priložnost. 

Kamniški Mali Grad se je sedaj že nekaj časa dobro skrival, ampak z dobrim razlogom. Ravno v teh dneh sta na police namreč prišla njihova najnovejša zvarka - Black Magic Woman (črna IPA) in The Girl From Ipanema (imperialna IPA). 

Konkretno delavni pa so bili tudi fantje, ki sestavljajo ekipo Reservoir Dogs. Zvarili so namreč tri novosti. Prva sliši na ime Sucubo in gre za IPO, ki je sicer za kratek čas že bila na voljo, sedaj pa prihaja še v redno ponudbo. Incubo je njeno nasprotje in gre za pivo stila saison. Za bonus pa so naredili še Batch #50, imperialni stout, kot spomin na njihovo 50. rundo varjenja. 

Na koncu pa omenimo še nekaj novih zanimivih lokacij, kjer si po novem lahko privoščite dobro domače in tuje pivo. Ljubljanski stari del mesta je bogatejši za lokal kjer strežejo okusne burgerje in odlično craft pivo, sliši pa na ime Pop's Place. Kranj se sedaj lahko ponaša s specializirano trgovino Standard, kjer vam ponudijo veliko dobrega piva. V zelo kratkem pa se v prestolnici odpira še čisto nova trgocina s pivom Pivotoč, kjer vam bodo točeno pivo postregli tudi za domov, med drugim.

To je vse za sedaj. Čez dober mesec pa naredimo nov pregled. Do takrat pa uživajte v teh novih zvarkih.

Ni komentarjev:

Objava komentarja