ponedeljek, 22. februar 2016

Na pivo v Pivarno

Ob obisku štajerske prestolnice se skorajda že spodobi, da obiščemo tudi prvo (in za sedaj edino) lokalno specializirano trgovino s pivom, ki sliši na ime Pivarna. Trgovina se je dobro leto nahajala na Lentu ob reki Dravi, pred nedavnim pa se je preselila na novejšo in bolj centralno lokacijo s pogledom na Glavni trg.
V tem mariborskem raju za ljubitelje piva imamo na izbiro ustekleničene dobrote iz različnih koncev sveta.  Tako v t.i. "balkanskem" delu trgovine na policah prevladujejo slovenska butična piva - pripravljeni smo dati roko v ogenj, da je v Pivarni ljubiteljem piva na voljo kar največja izbira domačih craft piv v državi. Lastnik se namreč zares potrudi, da ima vse novosti na voljo kar se da hitro.

Tako boste tukaj našli vse od najbolj znanih (Pelicon, Reservoir Dogs, HumanFish, Mali Grad, Vizir, Carniola, Bevog), preko tistih, ki se jim hitro bližajo (Maister, Varissh, Tektonik), pa do tistih, ki šele dobro prihajajo (Knap, Bru Kru, 1713), ne smemo pozabiti pa tudi na lokalno nano pivovarno LiLa MiSa. 
Družbo našim zvarkom pa v tem delu delajo tudi hrvaška Visibaba ter Zmajska Pivovara, ki je ena prvih in trenutno najboljših hrvaških craft pivovarn - več o njihovih zvarkih si poglejte spodaj. Na policah pa lahko najdemo še piva srbskega Kabineta, ter tudi piva Sabaja, ki prihajajo iz Kosova.

Na drugi strani trgovinice pa se nahaja "mednarodni" del, kjer sicer prevladujejo belgijska piva, toda največ pogledov brez dvoma pritegnejo piva danskega Amagerja in najboljše nemške craft pivovarne v tem trenutku Camba Bavaria. Poleg njih pa ponosno stojijo še nekateri drugi zvarki - iz Nizozemske, Nemčije, ZDA, Irske, Škotske ter tudi iz sosednje Madžarske, od koder prihaja craft pivovarna Reketye.

Potrebno je tudi omeniti, da sta trgovina Pivarna in njen lastnik tudi organizatorja zelo prepoznavnega festivala piva pri nas, to je Štajerski festival piva, ki je lani doživel svojo drugo izvedbo. Prav tako pa lahko v Pivarni precej pogosto prisostvujete različnim predstavitvam pivovarn, v zadnjem času pa se tam najde tudi nekaj za domače varilce piva.

Tako da, če ste v Mariboru in si zaželite dobrega piva, je Pivarna brez dvoma ena prvih točk, ki jih morate obiskati. Če pa vam je Maribor predaleč, pa brez panike - Pivarna namreč ponuja tudi spletno prodajo piva z dostavo na dom. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Piva, ki si zaslužijo posebno pozornost!


Tokrat bomo našo pozornost usmerili na nekaj uvoženih piv, ki vam jih Pivarna z veseljem predlaga in ponudi. Slovenska piva namreč že dobro poznamo in smo jih že večkrat poskusili, tako da bomo tokrat dali priložnost nekaterim zanimivim nemškim in hrvaškim zvarkom, kjer bomo izpostavili naslednje.

Zmajska Pivovara (Hrvaška)

Pale Ale - Ameriški pale ale oranžne barve s prijetno začetno sadno aromo, kasneje pa se pridruži še nekaj karamelnih tonov. Rahla sladkoba na začetku in zmerna hmeljna grenkoba na koncu mu dasta pravi občutek.
Blag, nežen in zelo piten.

Porter - Temno rjavi porter z nežno praženo aromo na začetku, kasneje pa se pridruži še doza kave in čokolade. Rahla praženost v okusu, nekaj kavnih not dopolni okus, kateremu piko na i dodata še prijetna čokolada in nekaj grenkobe.
Poln, toda ne prerobusten.

Pozoj IPA - IPA zlato rumene barve z neverjetno prijetno sadno aromo v kateri prevladujejo tropski sadeži. Nežna sladkoba sadja na začetku predstavi Pozoj, celoten okus pa dopolni zelo konkretna hmeljna grenkoba in trajajoč pookus. Piko na i temu odličnemu pivu doda razmeroma visoka stopnja alkohola, ki pa je super skrit.
Pozor, Pozoj. Aromatična, konkretna in super pitna IPA. 

Camba Bavaria (Nemčija)

Black Pearl - Popolnoma črn imperialni stout s prijetno aromo čokolade in praženosti, ki dobro skrije alkoholno stopnjo. Blagi sladkobi na začetku se pridružijo rahlo grenke pražene note, nežna kava, za konec pa še čokolada. 
Polno telo, gladko tekoče in nevsiljivo.

German IPA - IPA jantarne barve, ki v aromi pokaže nežen sadni in travnati karakter, okus pa zaznamuje srednje občutna hmeljna grenkoba od začetka do konca.
IPA kot se šika.

Ei Pi Ai - Jantarno pivo stila IPA, kjer v aromi prevladuje vonj karamele in biskvitnega sladu, sadni toni pa se skrivajo v ozadju. Okus zaznamuje kar precejšnja hmeljna grenkoba, ki ji podporo nudi rahla sladkoba sadja in sladu.
Konkreten, uravnotežen in uživaški.

Pale Ale - Zlato rumeni pale ale, ki ga zaznamuje prijetna sladka aroma sadja. Le-to na začetku srečamo tudi v okusu, kasneje pa nadzor prevzame dostojna in prijetna hmeljna grenkoba.
Srednje polno in super pitno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kje: Glavni trg 7, Maribor
Povezava: www.pivarna.si
FB: Pivarna
Twitter: Pivarna

Ni komentarjev:

Objavite komentar