sobota, 21. maj 2016

Kam na pivo? - Ljubljana


Dandanes je že skoraj nemogoče, da bi ljubitelj piva v Ljubljani ostal praznik rok (in trebuha). V zadnjih letih se je število lokalov, ki strežejo odlično pivo močno povečalo in jih lahko najdemo že skoraj na vsakem koraku. Zato bomo v tem mini vodiču po dobrem pivu izpostavili nekatere izmed njih (seveda pa nikakor to niso vsi).
Ena težjih odločitev za ta vodič je, kje sploh začeti. Mogoče si lahko za prvo postojanko izberemo kar eno najbolj popularnih lokacij - Pivnico Union (1). Izbor tam sicer vključuje celotno ponudbo Laškega in Uniona, toda predlagamo da posežete po Pivovarjevem izboru, kjer se vsakih nekaj mesecev zamenja posebno pivo, ki ni v redni ponudbi. Skorajda nasproti, na drugi strani ceste stoji športni bar Lepa Žoga (2), kjer si lahko ob spremljavi različnih športnih prenosov privoščite tudi lepo število okusnih zvarkov. Zelo blizu se nahaja še Godec Pub (3), ki vam ponudi solidno zbirko domačih in tudi tujih piv, poleg pa se nahaja tudi ena izmed najnovejših ljubljanskih pivotek, ki sliši na ime Craft Pivo (4). Tam vam bodo ponudil ustekleničene dobrote iz domačih in tujih logov, izbira pa je prijetno zajetna.

Če pot nadaljujete po Celovški ceste ven iz Ljubljane, lahko kmalu pridete do najnovejše trgovine s pivom, ki sliši na ime Pivotoč (5). Posebnost te trgovine je, da imajo vedno na voljo štiri vrste različnih točenih piv, ki vam jih natočijo za domov, ali tudi po poti.

Vendar pa te dve trgovini s pivom nista edini omembe vredni v mestu. Naslednja, ki si zasluži biti na tem seznamu je Pivoljub (6), ki je bila tudi prva pivoteka v Ljubljani in Sloveniji. Velika ponudba in občasna zanimiva točena piva pa kar kličejo po tem, da se ustavimo. Le korak čez ulico pa stoji Kavarna Tiskarna (7). Naj vas ime ne zavede, kajti v  tej kavarni si boste lahko privoščili kar nekaj odličnih piv, poleg njim pa tudi ene najboljših burgerjev v mestu.
Pivotoč, Kavarna Tiskarna in Pivnica Union

Če si poleg piva zaželite še malo po nakupih, se zapeljite v BTC. Vendar tudi tam ne boste ostali žejni (in lačni), kajti sredi nakupovalne norišnice se nahaja tudi Pivnica Kratochwill (8). Tukaj že dolga leta strežejo njihove domače zvarke, ki jim v zadnjem času dodajajo tudi več novosti. Na poti proti centru mesta, se ustavite še v baru Gas Station (9), kjer vas čaka ogromna ponudba domačega in uvoženega piva. Ker pa vse ne morete poskusiti naenkrat, se poleg nahaja tudi pivoteka Beer Shop.
.
Preden se podamo v stari del mesta, naj omenimo še restavracijo Katrca (10) v Rožni dolini, kjer vam poleg okusne hrane ponudijo tudi veliko število zanimivih zvarkov od blizu in od daleč.
Katrca, Pivnica Kratochwill in Gas Station
Največ zanimivih lokacij za ljubitelje dobrega piva se seveda nahaja v starem centru naše prestolnice. Začnemo lahko pri Sir William's Pubu (11), na pogled simpatično majhen, a prava vrednost se skriva v ogromni ponudbi piv. Skorajda je že pravilo, da če se pri nas zvari nekaj novega, se bo kaj kmalu znašlo tudi v tem pubu. Ni presenečenje, da je bil tako že večkrat izbran kot najboljši pub v mestu. Nedaleč stran pa se nahaja še en irski pub - Patrick's Irish Pub (12), ki bo ljubitelje piva prav tako odpihnil s svojo ponudbo in atmosfero, če imate srečo pa še z dobrim koncertom. 

Ljubljansko pivsko popotovanje lahko nadaljujemo v neposredni bližini dveh glavnih znamenitosti Ljubljane - Prešernovega spomenika in Tromostovja. Na desnem bregu se le nekaj korakov od Ljubljanice nahaja Cutty Sark Pub (13), kjer najdete kar nekaj okusnih zvarkov. Na levem bregu pa se neposredno na promenadi nahaja Pop's Place (14), lokal ki ponuja neverjetne burgerje, poleg pa seveda nepogrešljivo butično pivo.

Skok čez reko in nekaj korakov stran od promenade ob Ljubljanici, v bližini Kongresnega trga, pa se nahaja Guinness Pub (15), ki že z imenom pove, da gre za pub v irskem stilu. Ne bo vam treba naročiti le Guinnessa, kajti ponudba domačih pivovarjev je kar simpatična. Sledi spust do promenade, kjer se nahaja Zlata Ladjica (16) - ena najboljših lokacij za opazovanje ljudi in preganjanje časa ob odličnem pivu.
Pop's Place, Za Popen't Pivoteka, Patrick's Irish Pub, Zlata Ladjica in Sir William's Pub
Še en skok čez Ljubljanico in že smo pri Za Popen't Pivoteki (17), ki velja za eno najboljših trgovin s pivom v državi. Tam se boste namreč lahko posladkali z nekaterimi super odličnimi zvarki. Le nekaj korakov stran pa se nahaja še Tozd (18), lokal ki zadnje čase vse bolj navdušuje s ponudbo in degustacijami piva.

Za malo drugačno pivsko izkušnjo v Ljubljani po nekaterih super lokacijah, ali če so vam bolj všeč vodeni pohodi po mestu, pa se lahko ljubitelji piva odpravijo tudi na t.i. kulinarični sprehod po mestu z imenom "Mikro pivo, maksi užitek", ki ga organizira Ljubljananjam (19). 

Na koncu pa moramo omeniti še eno lokacijo za dobro pivo - če se v Ljubljani znajdete skoraj katerikoli pomladni, poletni in jesenski petek, pa vas na Ljubljanski tržnici pričaka še Odprta Kuhna (20), kjer se poleg različnih dobrot najdejo tudi odlični zvarki. Trikrat letno pa tam organizirajo tudi (zdaj že) slavni Pivo & Burger Fest, kjer je odličnih piv na pretek. 

To pa je tudi zaključek naše poti po najbolj zanimivih lokacijah z odličnim pivom v Ljubljani - seveda pa vseh nikakor nismo mogli zajeti.

5 komentarjev:

 1. Bobi Bar,Šiška,Grošljeva ul.

  OdgovoriIzbriši
 2. Bobi Bar,Šiška,Grošljeva ul.

  OdgovoriIzbriši
 3. Odgovori
  1. Mejbi, ampak res samo mejbi, je pa tale post star že več kot tri leta, ko Lajbaha sploh še ni bilo, Primož je bil ap tudi še na poti v LJ. Ampak, mejbi no

   Izbriši