nedelja, 22. maj 2016

Svetli Bok


Bok piva so močnejši ležaki, ki tradicionalno izvirajo iz nemškega mesta Einbeck, kjer so se začeli pojavljati že v 14 stoletju. Svetli bok, v originalu heller bock, je najnovejši član družine bokov, v primerjavi z ostalimi starimi člani. Pogosto se ga enači z majskim bokom (maibock), ki so ga tradicionalno stregli na pomladanskih festivalih, kjer je tudi dobil ime.
Kot pove že ime, so v primerjavi z tradicionalnim bokom svetlejši, segajo pa od globoko zlate do jantarne barve. V aromi prevladuje zmerna do močna prisotnost sladu, ki je pogosto rahlo pražen, medtem ko je hmeljni profil zelo blag, največkrat s toni cvetlic, začimb in zelišč. Okusu vlada sladni značaj, čeprav je ta veliko manj izrazit kot pri ostalih stilih bok piva - bolj je podoben sladu v pilsnerjih, kot pa karamelnemu sladu v tradicionalnih bokih.  Ima pa zato bolj izrazito prisotnost hmelja kot ostali boki, čeprav je grenkoba ponavadi precej blaga (IBU okoli 30). V njemu lahko pogosto zaznamo tudi cvetlični priokus, kot tudi začimbe in zelišča, včasih je tudi rahlo poprast. Zaključek je suh, telo je srednje polno, občuti pa se lahkotnost ležaka.

Ko razmišljamo o kombiniranju s hrano, bomo najpogosteje posegli po nemški kuhinji ter mesnih jedeh - dobro se kombinira z bolj začinjenimi jedmi. Lepo se bo ujel tudi z raznimi siri, kot tudi z ne-čokoladnimi sladicami, naprimer jabolčnim zavitkom, in ostalim pecivom.

Najpopularnejši svetli boki na svetu:
  • Hofbräu München Maibock (Nemčija)
  • Einbecker Mai-Ur-Bock (Nemčija)
  • Rogue Dead Guy Ale (ZDA)
  • Andechser Bergbock Hel (Nemčija)
  • Ayinger Maibock (Nemčija)
  • Abita Bock (ZDA)
  • Mahrs Bräu Bock-Bier (Nemčija)
  • Peroni Gran Riserva Doppio Malto (Italija) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar