petek, 3. junij 2016

Kaj je bilo novega v maju

Poslovil se je tudi pomladni maj, ki je bil kar dolgo tih, vendar to seveda ne pomeni, da se ni zgodilo nič novega. Morda nekakšno zatišje pred viharjem, ki bo sledil v juniju. Morda. 

Sredi maja bi se v Kranju mogla odviti prva etapa Karavane domačih pivovarjev. Toda na žalost vseh ljubiteljev piva je vreme zopet pokazalo svojo grdo stran in prvo druženje na karavani odplaknilo s padavinami. 

Na karavani bi svojo premiero morala doživeti tudi nova pivovarna na našem trgu, ki sliši na ime Mammut. Gre za gorenjsko pivovarno iz Kranja, ki bo za začetek varila piva stila ležak. Pripravljen imajo tudi že prvi proizvod, in sicer svetli ležak, ki so ga predstavili tudi na Srečanju pivovarjev v Škofji Loki. Tam so se sicer predstavili tudi še nekateri ostali mikropivovarje iz bližine.  

Maj je bil tudi mesec, ko se je na zemljevid slovenskih pivovarn zarisala še ena ciganska pivovarna. Iz ljubljanskega konca prihaja ekipa, ki tvori pivovarno Loo-blah-nah. Svojo premiero so doživeli na uradni otvoritvi konec meseca maja, kjer so točili svoj premierni Pale Ale
Svojo prvo pravo mikropivovarno pa so dobili tudi na štajerskem koncu, saj je v Mariboru z varjenjem piva tudi uradno začela pivovarna Lobik.

Povejmo še, da je pivovarna Vizir presenetila z novo podobo nekaterih svojih piv, še bolj pa so ljubitelje presenetili s tremi novimi zvarki - črno IPO, pšenično IPO in pale ale pivom.

Svoje lastno pivo pa je dobil tudi kranjski lokal Terasa Bar, eden največjih ambasadorjev butičnega piva v Kranju. Gre za pivo Red Ale, ki vam ga že točijo na terasi Terase (pa tudi v lokalu). 

Na koncu omenimo še, da se je v Ljubljani odprla nova specializirana trgovina z butičnim pivom. Na Knezovi ulici, kjer se je prej nahajala trgovina Dobro pivo pri Ščurku, sedaj stoji trgovina Craft Pivo, v njej pa se nahajajo same dobrote. 

To bi bilo vse, kar se je v maju zgodilo novega v zvezi s pivom. Z mislimi smo že vsi v mesecu juniju, kjer nas čaka spet veliko novega. Na zdravje. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar