torek, 2. avgust 2016

Kaj je bilo novega v juliju

Julij je že tako en super mesec, mogoče celo najboljši v letu - poletje, morje, dopusti, itd. Letošnji pa se je zelo izkazal tudi v pivskem smislu. Kajti toliko novosti na naši pivosceni kot se jih je zgodilo ta mesec, pa že dolgo ne.

Kot je že v navadi, bomo najprej povedali kje vse so se v tem mesecu zgodili festivali piva. Glavni dogodek v mesecu juliju je bil brez dvoma poletni Pivo & Burger Fest, ki je zopet navdušil s svojo ponudbo. Dogajalo pa se ni samo v prestolnici, temveč tudi v Sevnici na drugem Grajskem Festivalu Piva, v Novem mestu na dogodku Grem Domov v Novo mesto, ter za konec pred dopusti še v Kranju na Karavani Domačih Pivovarn.

Na trgu se je ta mesec pojavila tudi nova pivovarna. Iz štajerskega konca prihaja Green Gold Brewing, za katero so zaslužni na kmetiji hmelja Rojnik Hops. Točita pa se tudi že njihova prva zvarka - okusna Rocket Queen IPA in še bolj okusna Zombie Wolf Single Hop IPA.

Zelo dejavni so bili tudi pri nekaterih ostalih pivovarnah. Tako so naprimer štajerski fantje iz pivovarne Lobik zvarili kar nekaj novih zadev - zlati ale z imenom Zlatan, IPO z dodatkom kave in odličnim imenom CIPA, temni Stout in Angleža, angleški svetli ale.
Delavni so bili tudi v pivovarni Hopsbrew, kjer so izdelali preprosti, a okusni SMASH Mandarina. Poleg tega pa so v zadnjih dneh meseca julija na police postavili še svoj Illusion - rye session IPA. Svojega novega temnega ležaka je na kranjski karavani predstavil Mammut, kmalu pa mu je sledilo še borovničevo pivo.  

Gorenjski Brew Revolt so po dolgem času zvarili tudi svoj naslednji zvarek - gre za super pitno IPO, ki sliši na ime Smooth IPA in je res odlična. Dejavni pa so bili tudi na našem dolenjskem koncu. Fantje, ki se ukvarjajo z burgerji pri Utrgani Svinji, so se odločili, da poleg burgerjev sodi tudi domače pivo. In tako so pri Vizirju navarili svoja dva Komunajzerja - Tito APA in Josip IPA.

Dejavni so bili tudi pri Bevogu kjer so izdelali in v pločevinke zaprli tudi svoj prvi zvarek belgijskega značaja - Orange Unicorn Saison. Svoje lastno pivo pa so proti koncu meseca dobili tudi v ljubljanskem lokalu Pop's Place. Od sedaj naprej bo njihove odlične burgerje spremljal tudi witbier z zanimivim imenom M.I.L.F.

Toda to še ni vse, kar se je na naši sceni dogodilo v tem poletnem mesecu. Naša prestolnica se lahko namreč od tega meseca naprej pohvali z novo pivoteko, ki bo le še dodala na ljubljansko in slovensko craft sceno- gre za trgovino z imenom Že v redu, Primož.

V našo deželico pa se je pripeljal tudi prvi pravi slovenski "beer truck". No v bistvu je bil že ves čas tukaj, kajti gre za IMV kombi dolenjske izdelave, ki so ga preuredili v točilnico piva. Tako lahko sedaj na različnih festivalih pivo dobite tudi na tak način. Novosti pa je ime Tankr.  
Naj omenimo še en dokaz, da se naša scena butičnega piva res razvija. V mesecu juliju so se tudi v trgovinah Lidl odločili za kraftanje - v svojo ponudbo so namreč vključili zvarke pivovarn Vizir, Hopsbrew in Tektonik. Pohvalno za njih. Vsa ta piva pa smo za Lidl tudi opisali v članku V Lidl po pivo - in to craft.

Za konec pa smo prihranili še eno zelo pomembno zadevo, ki se je zgodila v tem mesecu. V veljavo je končno stopil novi zakonik o mikropivovarstvu. Nekateri naši pivovarji so si namreč izborili, da je država zakonsko znižala trošarine za male pivovarne na polovico. Prav tako pa so tudi uredili področje domačega pivovarstva. Definitivno še en velik korak naprej.

Tako, julij z bogatim dogajanjem na pivosceni se poslavlja, gremo vsi na dopust in možgane na off. Potem je pa tukaj že avgust, ko smo zopet prepričani, da novosti ne bo manjkalo. 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar