četrtek, 06. oktober 2016

Kaj je bilo novega v septembru

Čeprav september ponavadi ne prinese ravno najlepših novic - slovo od poletja, prihod hladnejših dni in začetek šole - je bil letošnji september v pivskem smislu popolnoma drugačen. Ta mesec smo bili namreč priča res številnim novostim, tako da se kar pripravite na doooolg zapis.

Najprej poglejmo, kje vse se je v septembru dogajalo. Že takoj na začetku meseca smo bili priča enemu zelo resnemu kandidatu za festival leta, to je Pivomanija v organizaciji pivovarne Pelicon - super koncept, vzdušje in jasno veliko odličnega piva. Na isti dan, na žalost, se je pred pivovarno Bevog odvijalo tudi njihovo tradicionalno "rojstnodnevno" praznovanje z velikim številom okusnih piv.

Poleg teh dveh bolj odmevnih festivalov, pa se je festivalsko vzdušje naselilo tudi v Mozirje, kjer je potekal Savinja Beer Fest, ter v Idrijo kjer se je ustavila Karavana Domačih Pivovarn. Za bombastičen zaključek meseca pa je poskrbel Maribor, kjer se je v organizaciji Pivarne odvil še Makro Beer Fest, že tradicionalno z velikim številom super okusnih zvarkov. Za konec pa velja omeniti še en poseben dogodek. Pivovarna Carniola je pripravila praznovanje v čast 1. obletnici njihove točilnice, kjer so predstavili tudi novi zvarek ctrl+ALT+del. 
Tudi ta mesec smo na zemljevid slovenskih pivovarn uvrstili novega člana. V neposredni bližini Ljubljane, to je v kraju Podgrad, je svoja vrata namreč odprla butična pivovarna, ki sliši na ime Hopster. Premierno so se predstavili v Mariboru, kjer so nam točili svoja prva zvarka, Weizen in American Pale Ale.

Tudi ostali slovenski pivovarji so nas ta mesec zelo razvajali. Tako smo na primer na Pivomanjij v Ajdovščini premierno poskusili kar nekaj novih zvarkov. Domačini, pivovarna Pelicon so predstavili svoj novi prijetno in nežno okusni temni ale, ki sliši na ime Black Aurora, poleg tega pa so za domači festival pripravili tudi Brezalkoholno čokoladno pivo s super aromo. Kot smo že navajeni, pa je izpod njihovih rok prišlo tudi letošnje trgatveno pivo Harvest Moon Double Bobek.

Posebno festivalsko pivo so za ta Peliconov dogodek navarili tudi v mladi pivovarni Kaki Kraft, šlo pa je za simpatično in nežno blondinko Razkuštrana Bjonda. Zelo dejavni so bili tudi v mariborski pivovarni Lobik, saj so fantje pripravilo novo verzijo stouta - tokrat Sweet Stout, ki je pravi posladek. Dodali pa so še lahkotni, a okusni "hoppy đus" - to je pale ale New England Pale Ale, ki ga ponujajo tudi v ustekleničeni obliki.

Svoje novosti so dodali še v savinjskem Green Gold Brewing, kjer so pripravili zanimiv IPL zavrek z nekoliko nenavadno aromo poimenovan Hop Princess. Pripravili pa so tudi Green Beavis, še en lahkoten zvarek, v tem primeru stila Session IPA. Za zelo okusno presenečenja pa so poskrbeli v kamniški pivovarni Mali Grad. Za festival so namreč navarili zelo okusni Lager, ki pa je zaradi popularnosti šel kar v redno točenje - zasluženo, kajti je res moderni ležak kot se spodobi in brez dvoma eden najboljših pri nas.
Ko ravno govorimo o ležakih, lahko omenimo še, da je Kurbier svojemu rdečemu ležaku sedaj dodal še svetlega brata, ki se je premierno točil na celjskem MOSu, upamo pa, da se bo našel tudi še kje drugje. In tudi to še ni zadnji novi ležak, ki so ga naši pivovarji ponujali v tem mesecu. V Bevogu so pripravili prav poseben Mikksicko Lager. Zvarili so ga praznovanje 20. obletnice kluba Mikk v Murski Soboti - gre pa za poseben ležak v mehiškem stilu.

Dejavni so bili še v pivovarni Hopsbrew, kjer so za mariborski festival navarili Harvest, trgatveno pivo s svežim hmeljem. Podobno pa so storili tudi v pivovarni HumanFish, kjer že več let vsako sezono zvarijo Harvest SIPO. 

Proti koncu velja omeniti še eno novost naših gostilniških pivovarjev. In sicer so v pivovarni Pek, ki leži v bližini Ilirske Bistrice že nekaj časa nazaj pripravili svoje prvo ale pivo - Lowrider IPA, ki bo postalo tudi del njihove redne ponudbe. Zvarek pa se je izkazal za zelo okusnega, tako kot se spodobi.  Dejavni pa so bili tudi v največji industrijski pivovarni Union. Po uspehu njihovega Nefiltriranega piva je sedaj na pipe prišlo še temno nefiltrirano pivo.

Za čisto pravi konec pa še nekaj novega za vse varilce lastnega, domačega piva. Odprla se je tudi nova spletna trgovina z vsemi potrebnimi potrebščinami za varjenje svojega piva, ki sliši na ime Pivovarium, na zalogi pa imajo tudi nekaj zanimivih uvoženih zvarkov. 

Ni komentarjev:

Objava komentarja