sreda, 18. januar 2017

Kam na pivo? - Maribor

Še ne tako dolgo nazaj je bila štajerska prestolnica znana prej po vsem drugem, kot pa po dobrem pivu. Vse to se je potem začelo spreminjati s Štajerskim Festivalom Piva, trgovino Pivarna in prvima butičnima pivovarnama LiLa MiSa in Lobik. Tako lahko danes v Mariboru dobro pivo najdemo že skorajda na vsakem koraku - tako domače kot tudi uvoženo pivo visoke kvalitete.

Za pivski izlet po Mariboru se spodobi, da pot začnemo v prvi in zaenkrat edini mariborski specializirani trgovini s pivom Pivarna (1), ki leži v centru mesta. Trgovina se ponaša z eno največjih izbir slovenskih piv v državi, z veseljem pa vam bodo ponudili tudi kakšen okusen tuji zvarek iz različnih koncev sveta - so tudi prvi kraj, kjer se je pri nas dobila sosednja Zmajska Pivovara.
V neposredni bližini Pivarne se začne Poštna ulica - skorajda prava pivska ulica - kjer boste najprej naleteli na lokal The Living Room (2), v katerem strežejo z angleškimi, nemškimi pa tudi nekaj slovenskimi butičnimi pivi. Le korak naprej vas čaka Fudo (3). Izbira vas sicer ne bo osupnila, si boste pa ob dobri hrani in glasbi lahko privoščili lokalce Lobik Brewery. Še korak ali dva naprej se nahaja Isabella Food & Wine (4), kjer vas pričaka simpatična izbira slovenskih zvarkov, najde pa se še nekaj tujih poslastic (nizozemskih, danskih in ameriških). Še ena postojanka na ulici sliši na ime Huda Kava (5). Seveda si lahko privoščite dobro kavo, toda na šanku vas čaka tudi Lobikov "rotating tap, kjer se izmenjujejo različne Lobikove dobrote. Le na drugi strani uličice pa se nahaja še mariborski irski pub Patrick's (6), kjer vam bodo poleg Guinnessa postregli še s čim zanimivim.

Kratek spust proti Dravi in Lentu vas prinese do Kavarnice Rokaj (7), kjer vam postrežejo z lokalnim Lobik pivom ter nekaterimi ostalimi, uvoženimi butičnimi zvarki (češkimi, nemškimi, hrvaškimi). Nedaleč stran se nahaja tudi Rooster Lent (8), kjer vam poleg solidne izbire piva vsake toliko postrežejo tudi z degustacijskimi večeri le-tega.   
Če se ponovno vzpnemo proti centru, bomo šli mimo Kavarne in Lounge Nana (9), kjer vam bodo v umirjenem vzdušju ob prjetni hrani ponudili tudi nekaj domačih in tujih zvarkov. Še nekaj korakov naprej in prispemo do znane Pivnice Štajerc (10), kjer vam ob konkretni hrani postrežejo tudi z domačim ležakov v različnih barvah.

Skok do želežniške postaje bo zopet prebudil apetit in žejo, oboje pa bodo znali potešiti v lokalu Shooters Pub (11). Poleg več različic okusnih burgerjev (in ostale pub hrane) bo seveda sedlo tudi dobro pivo, kjer lahko izbirate med solidno zasedbo domačih in tujih zvarkov - PirPaBurger, kot pravijo sami.

Za konec sledi še izlet proti fakulteti. Na pol poti nas pričaka Pub Gambrinus (12), kejr se osvežite s kar nekaj domačimi in tujimi zvarki, še malo naprej pa stoji  Kaos Kavarna (13). Tam boste lahko našli nekaj domačega pa tudi nekaj uvoženega (predvsem iz sosednje Hrvaške), od nedavnega naprej pa tudi Lobik pivo v hišni preobleki kavarne.

Torej, če vas pot zanese v Maribor, lahko z zagotovostjo zatrdimo, da se po mestu ne boste rabili sprehajati žejni. Sicer se pogreša kakšen pravi pub z res konkretno izbiro piva, a nekaj se bo našlo za vsakega - od preprostih domačih zvarkov, do pravih butičnih specialitet, od domačih piv, do uvoženih poslastic iz različnih koncev sveta. Na zdravje tudi na štajerskem.
   

Ni komentarjev:

Objava komentarja