ponedeljek, 6. februar 2017

Kaj je bilo novega v januarju

Januar ponavadi ne velja za najbolj produktiven mesec v letu - toda naši pivovarji se s to mislijo niso ravno strinjali. Na trg je namreč prišlo kar nekaj pivskih novosti, tako da se je tudi leto 2017 začelo zelo zanimivo in prijetno. Novo leto, novo pivo.

Takoj v prvem mesecu novega leta že lahko poročamo o odprtju nove pivovarne. Sicer se je le-ta odprla že konec lanskega leta, toda uspešno se je do sedaj izogibala našim radarjem. Gre za gostilniško pivovarno Hrvatin, ki se nahaja v Kozini. Varijo pa stila kot smo navajeni od gostilniških pivovarn - to je svetli in temni ležak po imenu Beerkinka.

Še ena dobra novica o novi pivovarni pa prihaja iz Kamnika. Mali Grad tako ni več edina kamniška pivovarna, kajti pridružila se ji je Pivovarna Lampelj. Trenutno se lahko že pohvalijo s prvim pivom stila jantarni ale, ki sliši na ime Perun. 

Takoj po novem letu se je s svojo novostjo predstavila Pivovarna Laško. Na police so namreč postavili svoje novo pšenično pivo Weissbier, ki ga za razliko od prejšnje verzije varijo pri nas. Novo verzijo svojega ležaka so predstavili tudi v točilnici Mali Grad, tokrat so se s pivom ozrli na češko tradicijo varjenja in zvarili Češki Lager.
Konkretno hmeljeno IPO, kot se od njih tudi pričakuje, so pripravili v savinjski pivovarni Green Gold Brewing. Seveda so pri tem uporabili hmelj iz domače kmetije (eno samo sorto), pivo pa so poimenovali Dragon IPA. Za še eno IPA novost pa so presenetljivo poskrbeli v gostilniški pivovarni Flora s primorskega konca, kjer so navarili svojo verzijo tega še vedno ultra popularnega stila piva.

Potem, ko je konec lanskega leta tudi uradno začela delovati pivovarna Mister v Domžalah, pa so v tem mesecu na trg poslali tudi svojega prvega gospoda, ki sliši na ime Russell (IPA). V januarju pa prvo obletnico svojega delovanja praznuje tudi pivovarna Hopbsrew. Svojim sedemnajstim(!) zvarkom so sedaj dodali še posebno pivo za obeležitev obletnice - 1st Anniversary BIPA.

Za še eno zanimivo novost so poskrbeli tudi v Ankaranskem San Nicolo, kjer so v svojo ponudbo dodali tudi stout po imenu Krampus.

Na koncu pa omenimo še, da se je v Ljubljani odprla trgovina Balkan Beer Shop, kjer so se specializirali za piva s področja držav bivše Jugoslavije. V glavnem gre za znane industrijske ležake, vmes pa se znajde tudi kakšen butični izdelek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar