sreda, 22. februar 2017

Kam na pivo? - Celje

Tako kot (skorajda) vse kraje pri nas, je tudi Celje obiskala revolucija butičnega pivovarstva. Časi, ko so zaradi bližine Laškega iz vseh lokalov pogledovali le kozorogi, so mimo. Eden izmed prvih ponudnikov butičnega piva v mestu, prva celjska pivoteka Hiša Piva, se na žalost ni obdržala do danes, a vseeno lahko dobro pivo najdemo na vseh koncih. 

Tale pivski vodič po Celju bomo začeli lokalu Jazz klub / Galerija Barbiton (1), ki bo poskrbel za razvajanje vseh čutov - glasbeni koncerti, umetniške razstave in odlično pivo v prijetni atmosferi. Mogoče se lokal res ne more pohvaliti z najbolj številno izbiro piva, je pa le-ta zato toliko bolj zanimiva in raznolika, vsebuje posebna piva in se konstantno menja - to ga naredi (najbrž) najboljšo izbiro za dobro pivo v mestu.
V neposredni bližini, le nekaj metrov stran, se nahaja še Za Gušt (2), kjer gostom postrežejo s sedaj že standardno ponudbo irskih, nemških in belgijskih butičnih piv. Mogoče noben presežek, a kaj se bo našlo. naslednja postojanka proti centru mesta je bar Tamkoučiri (3), za katerega pravijo da je lokacija v centru, ki omogoča oddih od vrveža. K temu pripomore nekaj tujih butičnih zavrkov ter naš HumanFish. Še par korakov naprej in pridemo do Špitala za Prjatle (4), kjer lahko gostje med številnimi koncerti uživajo v Bevogovih zvarkih, pa tudi v že znanih nemških, angleških, irskih in belgijskih. 

Če si ob dobrem pivu zaželite še okusne hrane, je prava izbira Stari Pisker (5). Ob odličnih burgerjih in sorodnih jedeh, se lahko okrepčate z glavnimi slovenskimi mikropivovarji, ter že večkrat omenjenimi belgijci in nemci, za povrhu pa se najde še kakšen nizozemec in škot.  Ker po okusni hrani sede še odlična sladica, je na srečo le nekaj korakov stran Užitkarna Beli Vol (6), kjer vam bodo ob zanimivih slaščicah postregli še z Bevogovimi pivi. 
To Še Spijemo Pivnica, Pivnica Celjanka in ponudba burgerjev v Starem Piskru
Nedaleč stran se nahaja še buffet Zlata Jama (7), kjer vas v hladilniku čaka nekaj domačega izbora (Bevog in Maister) ter nekaj tujega (nemški ležaki ter angleški, belgijski in nizozemski zvarki).

Sledi še izlet proti nakupovalnemu delu Celja. Že na začetku smo omenili, da je Celje zelo povezano z Laškim pivom. No, če si poželite nekaj te strani pivksega sveta, je prava izbira Pivnica Celjanka (8). Ne morejo se pohvaliti z veliko izbiro pivo, niti s kakšnim butičnim pivom. Tam vas pričaka le Laško pivo v vseh različicah in v pivniški atmosferi z vsem kar sodi zraven.
Meni piva v To Še Spijemo - Pivnica, Tamkoučiri, Jazz Klub / Galerija Barbiton in Hišno Party Pivo
Sledi Pizzeria in Pivovarna Diavolo (9), kjer poleg okusne domače pice najbolje sede še domače pivo (svetli in temni ležak) za sedaj edine Celjske pivovarne. Da pa se po dolgih nakupih še nekoliko bolj sprostite in okrepčate, se v neposredni bližini nahaja še pivnica To Še Spijemo (10), ki se lahko pohvali z najbrž največjim izborom piv v Celju. Standardna ponudba predvsem belgijskih, nizozemskih, angleških, škotskih in nemških piv je obogatena še s solidnim naborom domačih piv. Eno od zanimivosti pa v pivnici predstavljajo še točilne pipe neposredno na mizah, kjer si lahko pivo sami točite po mili volji.

Na tak način se tudi zaključi ta "vodič" po dobrem pivu v Celju. Predstavili smo nekaj (po našem mnenju) glavnih lokacij kjer bo lahko vsak ljubitelj piva našel nekaj zase. Pa na zdravje v Celju. 2 komentarja:

  1. Včasih so imeli domače pivo v Pivnici Friderik, ki je sedaj ni več. Pivo so točili kasneje še nekje, ampak ne vem, če je to še aktualno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Za Friderika sem slišal, za drugo poleg Diavolo ap res ne vem, da bi bilo še kaj.

    OdgovoriIzbriši