četrtek, 6. april 2017

Kaj je bilo novega v marcu

Ptički so že začeli čivkati, zimskih gum smo se znebili in to pomeni, da je resnično že prišla pomlad. Resnično pa so se prebudili tudi naši pivovarji, kar pomeni, da se lahko pripravite na en precej dolg zapis - kajti novosti je bilo kot gob po dežju.

Seveda novice vedno najraje začnemo z novimi pivovarnami na sceni in tudi tokrat bo tako. Na seznam smo namreč uvrstili prvo koroško pivovarno, to je Pogis iz kraja Mislinje, ki se je predstavila s pale ale pivom.

Nova pivovarna se je odprla tudi na dolenjskem koncu in sicer gre za pivovarno po imenu Berwolf iz Škocjana, ki ima v svoji ponudbi štiri zvarke - IPA, pale ale, golden ale in black IPA.

Tudi naša prestolnica je v tem mesecu postala bogatejša za novo varilnico piva. Svoja vrata je namreč odprla Mala Pivovarna Kajtimar, ki se bo predstavila s četvorico zvarkov (svetli in temni ležak, ter svetli in temni ale).
Ne gre sicer za novo pivovarno, ampak vseeno. Novice o prvih pivih so začele prihajati tudi iz nove, lastne pivovarne fantov iz Reservoir Dogs, ki se tako vračajo na sceno. Prav tako pa so svojo pivovarno preselili in ji povečali kapacitete mariborski Lobik Brewery

V tem mesecu se je odvil tudi že prvi festival naše najljubše pijače, to je Študenstki Festival Piva, ki se je zgodil v Emonski Kleti. Konec meseca pa se je v organizaciji Pivopisa odvila tudi 2. konferenca o pivu z imenom PivoGovori2

Že prejšnji mesec smo omenili, da se je na sceni pojavila pivovarna Crazy Duck Brewery - no, sedaj pa so tu še njihova prva štiri piva: Crazy Duck (IPA), Thirsty Duck (APA), Ugly Duckling (ovseni stout) in Mighty Duck (rubinasti ale).

Zelo dejavni so bili tudi v kamniškem Malem Gradu. Poleg tega, da so na pipi v svoji točilnici ponudili Dark Lager, so za praznovanje St. Patrick's Day zvarili še dve posebni pivi - Irish Red in Drunken Sailor Stout.
Ta zeleni praznik so posebej obeležili tudi pri HumanFishu, saj so zvarili imperial irish ale po imenu Fatt Irish. Še nekdo je posebej obeležil praznik Svetega Patrika - zelenega ležaka po imenu Leprechaun so namreč pripravili pri Rokovnjaču.

Veliko so varili tudi v mariborskem Lobiku. Poleg tega, da so v sodelovanju s savinjčani iz Green Gold Brewing zvarili simpatično West Coast IPA pivo, so predstavili tudi svoje prvo pravo kislo pivo Sour, prav tako pa so zvarili še belgijski saison in tudi lager. Posebej za Back To The Future Jazz Festival v mariborskem Satchmo klubu pa so zvarili tudi dve poslastici - Jazzy IPA in Jazzy Pale Ale. Še en plod sodelovanja teh dveh pivovarjev pa je prva naša NEIPA - New England IPA, kot kaže letošnji trend v butičnem pivovarstvu.

In tudi to še ni vse. Iz goriškega konca je prišla novica, da je Kaki Kraft v svojo redno ponudbo piva dodal Edito, pivo stila rjavi ale. Iz kamniškega konca pa prihaja nov porter po imenu Veles, ki je plod dela mlade pivovarne Lampelj. Mirovali niso niti pri pivovarni Hopsbrew, kjer so nam pripravili pivo po imenu 5 O'clock IPA - lahko IPO, ki jo bomo imeli lahko za zajtrk.

Posebno omembo pa bomo na koncu namenili še pivovarni Pelicon. Poleg tega, da so zvarili novo pivo stila pšenični ale, z ameriškim karakterjem in imenom Walter Wheat, so v Ajdovščini odprli tudi svojo trgovinico s pivom.

V marcu torej dogajanja kolikor želite in le veselimo se lahko, kaj vse nam bodo prinesli še prihajajoči meseci.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar