sobota, 3. junij 2017

Kaj je bilo novega v maju

Tudi mesec maj je bil zelo prijazen z novostmi za velike in malo manj velike ljubitelje piva pri nas. Se je odprla kakšna nova pivovarna? Ja! Smo dobili kaj novih piv? Ja! So se odvili kakšni dogodki povezani s pivom? Ja! Imamo trikrat ja in gremo v naslednji krog.

PIVOVARNE

Najprej bomo lepo pozdravili kar dve novi pridobitvi na pivovarski sceni. V Kamniku (prestolnici butičnega pivovarstva kot kaže) svoja vrata odpira Barut Brewing and Blending, prva pivovarna pri nas, ki se bo konkretno posvetila kislim pivom.

V Celju pa je konec maja nastala Fabrika Piva, piko pivovarna, ki bo zaenkrat svoje zvarke varili pri že poznanih mikropivovarjih, ter se tako uvrstila na seznam nomadskih pivovarn.  Njihov prvi zvarek pa je Social1st, APA, ki je že na voljo pri nekaterih bolj ali manj lokalnih ponudnikih dobrega piva.

Ni sicer nova in neznana pivovarna, toda od nedavnega naprej pri Loo-blah-nah niso več nomadi, ampak so čisto prava butična mikropivovarna s svojimi prostori. Prav tako pa so na trg poslali svoj nov zvarek - preprosti in lahkotni Gold Ale, ki se že najde na običajnih Loo-blah-nah lokacijah.

PIVO

Novo noro račko počasi v svet pošiljajo tudi pri Crazy Duck Brewery. Roasted Duck je dimljeni ale, z ječmenom praženim s pomočjo šote za pravi karakter. Tudi v dolenjskem Berwolfu so za ljubitelje piva pripravili nekaj novega in posebnega. Gre za pivo stila ESB, ki so ga oplemenitili z vanilijo, medom in viskijem. 

Pivo je začelo teči tudi iz točilnih naprav Lizine Varilnice Piva, in sicer gre za jantarni ale po imenu Aboh. Kamniški nomad Mister pa je svojemu premiernemu fantu pripravil lahkotnejšo družbo - Nolan citrusy pale ale.

V pivovarni Mali Grad pa so se odločili, da so te visoke temperature kot nalašč za dva nova lahka IPA piva. To sta rdeči Rot IPA ter Kolibri Session IPA, ki je bil zvarjen s čisto svežo aromatično sorto slovenskega hmelja.  

Bohorska Pivovarna iz Senovega se je prvič predstavila na Krškem Mi(KK)ro Beer Festu in tam točila svoj ležak in ale. Tam so tudi fantje iz pivovarne Lobik predstavili dva nova, nekoliko eksperimentalna zvarka - Mosaic IPA in Grisette, francoski saison. 

Tudi v pivovarni HumanFish so za festival pripravili nekaj novega. Pivo z imenom 151,88 - blueberry dark ale, pri katerem pa je pivovar pojedel malo preveč borovnic kar sam. Za še eno festivalsko premiero pa so poskrbeli fantje iz Pivopis.si, ki so s pomočjo Green Gold Brewing zvarili pivo S4 - lahki saison s smrekovimi vršički.

Kot resnično kaže, bo hit letošnjega leta pivo stila NEPIA. V tem mesecu sta se pojavila kar dva nova zvarka - Tektonikova Odprta Liga #5 in Juicy IPA iz pivovarne Hopsbrew.  

DOGODKI

V tem mesecu pa sta se odvila tudi dva festivala piva. Kot je bilo že omenjeno se je v Krškem odvil premierni festival z imenom Mi(KK)ro Beer Fest v organizaciji občine Krško in trgovine Pivarna. In ja, bil je popoln uspeh. Na isti dan, to je zadnjo soboto v maju, pa je v Ljubljani potekal tudi Festival Slovenskega Craft Piva v Emonski kleti. 

To je to za ta mesec. Novosti in dogajanja je bilo ogromno in res nismo mogli ostati žejni v tem mesecu. Kaj pa prihaja v junijskih dneh pa sporočimo kmalu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar