sobota, 16. februar 2019

Tektonik OL #9 Russian Imperial Stout Barik


Ime: OL #9 Russian Imperial Stout Barik
Pivovarna: Pivovarna Tektonik, Ljubljana

Stil piva: Cesarski stout

Vsebnost alkohola: 11%
Na voljo: točeno


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tektonikovega devetega člana njihove Odprte Lige, konkretni Russian Imperial Stout, smo lahko spoznali že pred več kot enim letom, takrat še dokaj sveže zvarjenega. Sedaj pa ga predstavljajo tudi v barik obliki, kajti kar 13 mesecev so ga starali v sodih rdečega vina Stara Brajda iz vinarne Ščurek.

Pivo je kot nafta črne barve, tako črne, da najbrž ne gre bolj črno. Tanjša kavnato obarvana glava pa ga pokrije kar za dolgo časa, preden razkrije svoje bogastvo. Aroma je rahlo nežnejšega značaja, a še vedno lepo izrazi sladne arome (kar desetih tipov sladu). Prevladujeta temna čokolada in kakav, z nekaj praženega duha v ozadju - sčasoma, ko se pivo ogreje, pa postane ta prijetna aroma tudi veliko bolj pogumna. Prijetno čokoladno sladkobo v okusu dopolni nekaj nežnejšega vanilijastega in lesnega značaja, za kompleksnejši požirek pa poskrbi še nekaj ribezovega karakterja.

OL #9 je pivo konkretnega značaja in predvsem polnejšega in svilenega občutka. Visoka stopnja alkohola, ki je s staranjem kar lepo narasla, pa je tudi izjemno lepo prikrita in skorajda neobčutna. V primerjavi z originalno verzijo tega cesarskega stouta lahko rečemo, da je pivo lepo dozorelo in se umirilo - prikrilo je svoj alkoholni značaj in poudarilo svojo čokoladno stran.




  • Sir William's Pub (Ljubljana)
  • Lajbah (Ljubljana)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sorodni in podobni zvarki:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Moje mnenje: 4,1 / 5 → preprosto pitno, mogoče malo sramežljivejše arome in blažjega okusa, a vseeno zelo prijetnega značaja, brez tiste ostrine alkohola - veliko lažje piten, kot pa nestarana verzija
(IZGLED: 4/5 - AROMA: 9/10 - OKUS: 8/10 - TELO: 4/5 - KONČNI VTIS: 16/20)

***Moje mnenje ne odraža same kvalitete izdelave piva, ampak le všečnost glede na osebne preference v pivu!!!*** 
 
**Vsak pivopivec ima na srečo svoj okus, tako seveda ni nujno, da se naši okusi ujemajo. V vsakem primeru pa lahko svojo izkušnjo s tem pivom prosto delite med komentarji.**

Ni komentarjev:

Objavite komentar