torek, 7. februar 2017

Kaj se bo varilo in pilo v 2017


Vsako leto se s svetu butičnega pivovarstva izlušči nekaj stilov piva, ki tisto leto v popolnosti dominirajo in za njimi nori večina pivoljubcev po svetu. Če samo pogledamo nekoliko nazaj, tako je bilo z IPA zvarki, dvojnimi stouti, črnimi IPAmi in v zadnjem letu tudi z berliner weisse pivi.Pri nas kakšna od teh stvari sicer pride z zamudo, a splošno gledano, smo bili lahko teh trendom v preteklih letih priča povsod po svetu.

Ker smo še relativno na začetku leta, lahko pogledamo, kaj naj bi bilo v letu 2017 "in" na sceni piva. To ne pomeni, da bodo trendi in piva preteklih let kaj manj prisotna, lahko pa si obetamo kar nekaj novosti ter predvsem veliko število novih zvarkov s podobnimi lastnostmi. Seveda lahko najdemo ogromno različnih napovedi, toda v veliki večini le-teh se pojavlja in ponavlja teh 5 trendov piva za 2017.

SADNE IPE
Razno razni sadni priokusi in pridihi v IPA zvarkih niso nič novega. Tem smo bili lahko priča že v zadnjih nekaj letih, zahvaljujoč različnih kvasom in predvsem hmeljem. Toda letos naj bi se v svetu butičnega pivovarstva oprijel tudi trend IPA piv, katerim je dodan pravi sok različnih sadežev - torej suhe, sladke in sadne, na pogled kot kozarec soka.

ZELIŠČNA PIVA
V zadnjih nekaj letih so se kot gobe po dežju razširili bučni zvarki, ki pa naj letos ne bi več tako prevladovali. Njihovo mesto naj bi prevzela čilijeva piva, vedno bolj pa naj bi se začela pojavljati tudi piva z dodatkom zelenjave - naprimer gobe ali koren.

KISLA PIVA
Kisla piva ostajajo zelo popularna v svetu butičnega piva in med pivopivci. Leto 2017 naj bi po napovedih tako postalo leto zelo zanimivega gose stila - torej lahkotni, pšenični ale s kiselkastimi in slanimi priokusi. Tudi ostala kisla piva bodo ostala na pohodu - bodisi narejena z divjim kvasom ali z dodatkom bakterij. Pojavile pa naj bi se tudi "kislice" z dodatkom različnih sadežev in zelišč.

LEŽAKI
Popularnost klasičnih ležakov med širšo populacijo ni bila nikoli vprašljiva. Ve tem letu pa naj bi bilo še veliko več govora tudi o kraft ležakih, oziroma butičnih ležakih. Med drugim tudi o pilsnerjih, ki bodo s svojim nekoliko bolj izrazitim hmeljnim značajem postavili most med pivci IPA zvarkov in pivci lahkotnih ležakov.

LAKTOZA V PIVU
Samo dodajanje laktoze pivu ni nič nenavadnega. Angleži so to s svojimi mlečnimi stouti ugotovili že pred davnimi leti. V letu 2017 pa naj bi se laktoza vedno več selila tudi v ostale stile piva, posebej pa velja izpostaviti in biti pozoren na t.i. "milkshake" IPE - sladko, sadno, gostejše in polnejše pivo svilnatega telesa. Mimogrede, Mali Grad in Hopsbrew sta nekaj v tem stilu na police postavila konec lanskega leta - in Lactose Tolerant je bil odličen.

Tole so tisti najbolj popularni trendi med strokovnjaki, ki naj bi se v tem letu pojavili na sceni piva po svetu. Koliko bo temu res tako, ter predvsem v kolikšni meri in kako bodo ti trendi zašli v naše kraje pa bomo lahko priča kmalu. Prepričani smo, da se tudi v naših pivovarnah pripravlja že marsikaj novega. Sezona festivalov piva, kjer se bomo lahko na lastne oči in grla prepričali o teh trendih, pa tudi ni več tako zelo daleč.  

2 komentarja:

  1. Čestitke za odličen in poučen blog. Zanima me sledeče, ali je možno da najdemo laktozo v ostalih vrstah piva, recimo lager pivih ali pa kakšnih nefiltriranih (Stiegl), ali pšeničnih? Imam laktozno intoleranco in se mi dozdeva, da imam prebavne težave včasih po pitju piva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Laktoze v navadnih pivih ni. Se jo dodaja le v kakšna posebna piva, na katerih pa piše da je not.
      Ena možnost za težave je kvas - pojavi se v nefiltriranih. Zdaj v kakšnih makro lagerjih tega problema ni (aka Laško, Heineken, itd)
      Lahko je pa kriv tudi gluten, ki pa je v veliki večini piv, razen kakšnih posebnih.

      Izbriši