ponedeljek, 13. februar 2017

Pivo in Zdravje

Pivo je tisti junak, ki si lasti zasluge za mnoge najboljše in najbolj zabavne zgodbe v življenju marsikaterega človeka. Ampak ob zmernem uživanju ima lahko tudi čisto prave blagodejne učinke na zdravje človeka. Seveda ima tudi negativne učinke, ki pa so posledica prekomernega uivanja. O teh vam bo več povedal kdo drug, na njih pa vas vedno opozarja tudi minister.

Mi smo spodaj zbrali nekaj potencialnih pozitivnih učinkov piva, ki so rezultati raziskav različnih znanstvenikov iz različnih koncev sveta. Še enkrat pa je potrebno poudariti, da je ključ do uspeha skrit v zmernosti, saj ima pretirana količina največkrat ravno obratne učinke. Zmernost pri pitju piva je opisana kot največ eno pivo na dan za ženske, ter ne več kot dva piva za moške. 

Manjša možnost za srčne bolezni 
Pivo vsebuje vitamin B6, ki naj bi pomagal proti boleznim srca (tudi do 42%).

Preprečevanje diabetesa
Alkohol v pivu naj bi povečal občutkljivost na inzulin, ki preprečuje diabetes tipa 2 (tudi do 25%).

Manjša možnost za nastanek ledvičnih kamnov
Kar gre noter, mora tudi ven in tako naj bi ledvice delovale bolj pravilno. Hmelj tudi zmanjšuje izločanje kalcija iz kosti in preprečuje nastanek kamnov (tudi do 40%).

Rehidracija
Pivo naj bi zaradi svojih sestavin po vadbi telo dehidriralo celo nekoliko bolj kot sama voda.

Boljši vid
Pivo, predvsem ležak ali stout, naj bi povečalo aktivnost antioksidantov, ki preprečujejo nastanek sive mrene.

Znižan krvni pritisk
Sicer je vino veliko bolj znano kot pijača, ki znižuje krvni pritisk, toda pivo naj bi bilo še nekoliko bolj primerno.

Boljši imunski sistem
Telo naj bi se bolje borilo proti okužbam in se bolje odzvalo na cepivo. 

Močnejše kosti
Višja stopnja silikona povzroči večjo gostoto kosti, na kar naj bi vplivala predvsem piva, ki vsebujejo večjo količino ječmena in hmelja (tud do 4,5% večja gostota). 

Boljša prebava
Pivo, predvsem temno, naj bi pomagalo pri prebavi, ker vsebuje topna vlakna. Prav tako pa sproža izločanje želodčne kisline - bolj grenko je pivo, boljši je odziv.

Znižan slabi holesterol
Vlakna, ki se nahajajo v sladu, naj bi prav tako vplivala na nižanje slabega holesterola.

Pomoč proti nespečnosti in stresu
Določene kisline, ki se nahajajo v pivu, naj bi pripomogle k spancu, prav tako pa zmanjšajo stres pri človeku.
Boljši spomin in koncentracija
Pivo naj bi povečalo vsebnost dobrega holesterola, ki naj bi izboljšal krvni obtok skozi možgane. Pripomoglo naj bi tudi k manjši možnosti za nastanek Alzheimerjeve bolezni in demence. Vsebuje pa tudi vitamin B2, ki pomaga pri koncentraciji in spominu.
Pomoč v boju proti raku
Sestavina v hmelju naj bi pomagala proti rasti bakterij in bolezni, ter nastanku raka, predvsem prostate.

Lepša koža
Določeni vitamini v pivu naj bi regenerirali kožo in imeli pozitiven vpliv na pigmentacijo - koža naj bi bila bolj gladka in gibčna.


To seveda ne pomeni, da lahko sedaj za pozitiven učinek piva seštevamo - 1 pivo za prebavo, 2 za srce, 1 za lepšo kožo in 1 za boljši spomin - za dosego pozitivnega učinka je ključna zmernost. Prav tako ne pomeni, da se bodo vsi ti učinki (ali vsaj kakšen) kazali pri vseh pivopivcih. To je le nekaj potencialnih učinkov, ki jih pivo lahko ima. Pa po pameti in na ZDRAVJE!

Ni komentarjev:

Objavite komentar