nedelja, 16. oktober 2016

Academia IPA


Ime: Academia IPA
Pivovarna: Academia, Radovljica

Stil piva: IPA
Vsebnost alkohola: 5,6%
Na voljo: točeno

Ocena: 3,4 / 5 → ta je pa dober
(IZGLED: 4/5 - AROMA: 11/15 - OKUS: 10/15 - TELO: 3/5 - KONČNI VTIS: 6/10)

IPA stil piva je danes že skorajda norma, če se gre pivovarna butično (ali craft) sceno. Tako kot marsikje drugje, je tudi pri nas ta stil še vedno na vrhuncu popularnosti. To vedo tudi v radovljiški Academii, saj se pri njih toči tudi domača IPA.

IPA lahkotnega telesa in nizke alkoholne stopnje je kot nalašč primerna ža uživanje na soncu, kjer tudi popolnoma zažari s svojo motno zlato barvo in majhno kremasto penico bele barve. Prijetna in dovolj izrazita hmeljna aroma je orientirana na agrume, kjer se najbolj pokažejo note rumene grenivke. Dodanih je še nekaj sladkih sadnih tonov, ki jih za kratek čas spoznamo tudi na jeziku. Sledi srednje izrazita hmeljna grenkoba, medtem ko je sladni karakter zakrit. Celoto zaključi citrusni značaj, subtilno kiselkast, in krajši, nežno grenkobni pookus.

Akademska IPA se tako postavi na stran bolj nežnih IPA zvarkov (skorajda bi jo označili APA), ki pa pivcu vseeno ponudi tisti značilni in nujno potrebni grenkobni občutek, ki ga imamo tako radi - četudi je rahlo bolj zadržan. Lahkotna pitnost in hmeljna duša združeni v nižji stopnji alkohola - res tisto kar "zapaše" na vroč dan.
Cena: 2€ (0,25l; točeno; v pubu)

Kje ga najdem?
  • Academia 2.0 (Radovljica)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sorodni in podobni zvarki:

Ni komentarjev:

Objava komentarja