nedelja, 14. februar 2016

Staranje piva

O staranju piva, je bilo v zadnjem času povedanega že precej veliko. Mi pa o tem še nismo govorili nič, zato je zadnji čas, da tudi tukaj povemo kaj o tem. 

Staranje alkoholnih pijač je bilo do še ne tako dolgo nazaj rezervirano bolj za vina in kakšne viskije. Toda ker je pivo ena zanimiva in kompleksna pijača, ki ni namejena samo napijanju in polivanju čevapčičev, se da to tehniko staranja uporabiti tudi pri nekaterih stilih piva. 

Katera piva starati in katera ne?


Neko splošno pravilo pravi, da bolj ko ima pivo visoko stopnjo alkohola, bolj je primerno za staranje. Seveda pa tega pravila ne smemo vzeti kot edino vodilo. Močneje hmeljena piva, tudi tista z višjo stopnjo alkohola, je namreč priporočljivo popiti čim bolj sveža - v času do 5 mesecev po stekleničenju, nam hmelj namreč ponudi največ kar zmore. Seveda lahko starate tudi ta piva, vendar s tem procesom ne bodo pridobili, ampak izgubili na kakovosti.

Piva, ki so tako najbolj primerna za staranje so tako močna piva z bogatim okusom in visoko stopnjo alkohola, v katerih prevladuje karakter sladu. Nekateri stili, ki jih najpogosteje predlagajo so tako imperialni stout, imperialni porter, ječmenovo vino, močni ale, lambik, belgijski ale, in še kaj.

Kako starati pivo?


Pri staranju piva ni pomembno le katero pivo bomo starali, ampak tudi kako bomo to naredili. 

  1. Pivske steklenice moramo hraniti v stoječem položaju. Tako se na dno steklenice vsedejo vse usedline, ki so nastale v pivu. (To ne velja ta piva s plutastimi zamaški. Le-te se shranjuje v ležečem položaju). 
  2. Pivo moramo prav tako starati na pravilni temperaturi. Prenizka temperatura bo pomenila, da se bo pivo staralo prepočasi (zato pa hranimo pivo v hladilniku), medtem ko bo previsoka temperatura povzročila prehitro staranje, ki vodi do postanega piva. Najbolj primerna naj bi tako bila stalna kletna temperatura, to je nekje med 12 in 14°C.
  3. Steklenice piva nikakor ne smemo izpostavljati svetlobi, saj le-ta povzroči ob stilku s hmeljem zelo neprijeten vonj (dihurček).
  4. Ta zadnji korak sicer ni nujen, toda zelo pripomore k sami izkušnji. Eno steklenico piva, ki ga nameravate starati, poizkusite svežo, ter si naredite opombe o videzu, okusu, aromi, telesu, itd. Tako boste lahko primerjali vse te lastnosti s steklenico piva, ki jo boste odprli čez nekaj let, in ugotovili ali je pivo boljše, slabše, brez večjih sprememb.

Kako dolgo starati pivo?


Nekatera piva bodo najboljša po osmih mesecih staranja, medtem ko lahko nekatera piva staramo tudi 25 let. Še nekateri pivovarji sami ne vedo natančno, kako dolgo naj bi njihova piva starali. Tako da ne preostane drugega, kot da poizkusite. Nekakšno "splošno pravilo" pa pravi, da naj bi večina piv, ki so primerni za staranje, najboljše lastnosti pokazalo po 2 do 5 letih.

Učinki staranja na pivo


Staranje piva lahko povzroči veliko sprememb v samem okusu in aromi piva. Težko je s kakšno zagotovostjo napovedati, kaj se bo z določenim pivom zgodilo, toda pričakujemo lahko naslednje učinke.

Manj do izraza pridejo:
  • grenkoba
  • ostrina
  • sadni in cvetlični estri
Bolj do izraza pridejo:
  • sladkoba - karamelna ali medena
  • ribez
  • karton
  • kruh
  • zemlja
  • kovina
  • les
  • slama
  • vinski karakter

Ali se pivo lahko pokvari?


Če pivo shranimo na primerni temperaturi in izven stika s svetlobo, se pivo ne more pokvariti. To velja tudi piva, ki niso primerna za staranje. Svetli ležak bo še vedno nepokvarjen tudi po letih staranja. Kako dober bo, no to je pa popolnoma druga zgodba. Pivo ni mleko in se torej ne pokvari. Postane le manj okusno, ali morda popolnoma neokusno, nikakor pa ne pokvarjeno in nevarno za uživanje. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Staranje piva v praksi


Sedaj, ko smo obdelali vso potrebno teorijo, pa je prišel čas za naše staranje piva. Ker imamo na voljo temno in hladno klet, ki ima čez celo leto skoraj nespremenljivo temperaturo, imamo zagotovljene vse pogoje. 

Prvo pivo, ki smo ga izbrali za staranje je Westvleteren XII. To je pivo, ki velja za enega najboljših na svetu. Poskusili smo že "svežega" in naredili zapiske, čeprav nismo ravno največji ljubitelji belgijskih piv. Še en razlog več, da vidimo kaj se zgodi po nekaj letih. 

Naša druga izbira pa je trenutno najboljše ocenjeno slovensko pivo na portalu ratebeer.com, in obenem tudi najbolje ocenjeno pivo na našem blogu PivoMan. Gre za imperialni stout pivovarne Reservoir Dogs, ki nosi ime Batch #50. Tudi tega smo že poskusili in si naredili zapiske.
Pivi imamo namen v kleti pustiti dve leti, razen če slučajno pozabimo na njiju (skoraj nemogoče), ali če zberemo dovolj moči, da ju pustimo še kakšno leto več. Sedaj pa nam preostane le še čakanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar