ponedeljek, 29. junij 2015

Kako piti pivo?


Mogoče res malo neposrečen naslov, toda ali je res vsak kozarec primeren za vsako pivo? Če se hočemo samo odžejati, potem je odgovor pritrdilen. V kolikor pa hočemo od piva dobiti največ kar ponuja, potem moramo uporabiti tudi najbolj primeren kozarec. Kajti skoraj vsak stil piva ima tudi svoj določen kozarec. Nekateri pivovarji celo zasnujejo samo obliko kozarca preden proizvedejo novo pivo. Torej, kje tiči razlog za takšno veliko število kozarcev za pivo? In, ali so res potrebni? 

Že sam izgled piva ima pri nekaterih pivoljubcih velik pomen. Torej ni vseeno, ali dobijo pivo v steklenem ali plastičnem kozarcu. Pivo ob stiku s kozarcem začne tudi proizvajati peno. Kakšna bo ta pena je v neki meri odvisno tudi od kozarca samega, saj le oblika in površina le-tega vplivata na delovanje ogljikovega dioksida in s tem nastanka pene. Vsak stil piva ima namreč zaželjeno glavo, ki pokriva pivo in tako preprečuje ali dovoljuje aromam, da predrejo skozi njo in dosežejo naš nos. Torej, če hočemo od določenega piva res vzeti kar se da največ, bomo uporabili primeren kozarec, ne smemo pa pozabiti tudi na primerno temperaturo piva, ki se prav tako razlikuje od stila do stila.


PINT
Pint kozarec je angleškega izvora in je eden najpopularnejših in najpogostejših kozarcev v pubih. Ime je dobil po angleški meri za količino, ki znaša natančno 568 ml, kolikor tudi drži pravi pint kozarec. Narejen je bil predvsem za bolj lahko pitna piva. Pri vrhu ima manjšo izboklino, katere namen je da pomaga pri prijemu, olajša zlaganje kozarcev in prepreči poškodovanje robov. Drugače pa nima kakšnega posebnega vpliva na samo pivo.

Katero pivo bomo natočili: stout, porter, jantarni ale, bitter, zlati ale, angleški pale ale, irski ale, škotski ale, sladki stout, sahti, grodziskie, session IPA, angleški močni ale


SHAKER
Shaker, ali shaker pint, je še ena popularna klasika v pubih, tokrat iz ameriških krogov, v katerega lahko natočimo točno 473 ml (1 ameriški pint). Ti ravni in rahlo nagnjeni kozarci so bolj kot zaradi vpliva na pivo, popularni zaradi svoje robustnosti in vzdržljivosti. V preteklosti so jih uporabljali za razne stile piv, nekateri pa jih danes uporabljajo le za lahko pitna in manj aromatična piva, saj so zaradi svoje oblike večkrat kritizirani, da aroma ne pride do pravega izraza. Toda še vedno ostaja klasika v pubih.

Katero pivo bomo natočili: jantarni ale, ameriški pale ale, črna IPA, rjavi ale, suhi stout, sadno pivo, radler, imperialna IPA, India pale ale, imperialni porter, ležak, porter, session IPA, pšenični ale, sladki stout, porter, stout, pivo z zelišči, pivo iz posebnih žit, California Common, zlati ale


LEŽAK
Kozarec za ležak je morda eden najbolj pogosto uporabljenih kozarcev za pivo v slovenskih gostilnah (vsaj glede na prevladujoče stile piv, bi moralo biti tako). Gre za manjše kozarce, ki imajo rahlo ožje dno kot vrh, vanje pa lahko natočimo eno malo pivo (330 ml). Oblika kozarca naj bi pripomogla k temu, da mehurčki počasi pridejo proti vrhu - torej, da se kar se da dolgo ohrani karbonizacija teh piv.


Katero pivo bomo natočili: svetli ležak, kremasti ale, dimljeno pivo, temni ležak, keller, ameriški pale ale, polotmavy, imperialni pils, močni ležak, dunkel, helles


PILSNER
Pilsner kozarci so največkrat visoki, ozki in stojijo na kratkem peclju - zaradi tega jih pogosto imenujejo tudi pokal. Največkrat držijo 330 ml (čeprav najdemo tudi večje in manjše), so rahlo koničaste oblike in imajo pogosto za odtenek zožano ustje (oblika žarnice). Pri teh kozarcih v ospredju tako niso arome, temveč barva in videz piva, saj zaradi svoje oblike kozarci ujamejo karbonizacijo. Posledično se tako na vrhu lahko ustvari in bohoti bogata in velika penasta glava.

Katero pivo bomo natočili: češki pilsner, kremasti ale, imperialni pils, močni svetli ležak, pilsner


FLUTE
Ti visoki in ozki kozarci na pecljih (včasih tudi z zlatim robom), ki jih bolje poznamo kot kozarce za peneča vina, se uporabljajo tudi v svetu piva za določene stile piv, pri katerih želimo poudariti barvo in prisotnost mehurčkov. Ponavadi so manjši, saj držijo 200 ml, njihova oblika pa zagotavlja, da karbonizacija ne izgine prehitro. Oblika teh kozarcev poskrbi tudi za to, da se hlapi sprostijo precej hitro, kar povzroči močne začetne arome teh piv. Primernejši so za nežnejša in bolj peneča piva.

Katero pivo bomo natočili: sadno pivo, pilsner, sadno lambijsko pivo, faro lambijsko pivo, gueuze lambijsko pivo, nemešano lambijsko pivo, češki pilsner


VRČEK
Težki, veliki in robustni. To so besede s katerimi najlažje opišemo pivske vrčke, ki so tudi zaradi svoje ročice narejeni kot nalašč za nazdravljanje. Zaradi debelega stekla in vdolbinic bomo sicer težje uživali v izgledu našega piva, toda široko ustje bo poskrbelo, da se arome izpustijo z veliko lahkoto. Ponavadi se uporabljajo za velike količine ležakov, toda zelo primerni so tudi za nekatera temna piva. Najbolj popularni pa zaradi svoje vzdržljivosti in prostornine.

Katero pivo bomo natočili: jantarni ležak, rjavi ale, svetli bock, temni ležak, dunkel, češki pilsner, svetli ležak, tradicionalni ale, pšenični bock, polotmavy, sahti, grodziskie, temni bock, keller, ledeni bock, dimljeno pivo, dvojni bock, marčevsko pivo, imperialni pils, močni svetli ležak


WEIZEN
Ta tradicionalni bavarski kozarec za pšenično pivo je visok in ima precej tanke stene. Dno kozarca je ozko, medtem ko se proti ustju zelo lepo odpre. Taka oblika kozarca odlično poudari na eni strani značilen moten izgled teh piv, na drugi strani pa na vrhu pusti dovolj prostora za obilno penasto glavo, ki je prav tako značilna za pšenična piva. Še ena pozitivna lastnost weizen kozarcev pa je dejstvo, da tako kozarec zelo lepo ujame in sprosti značilne bananine arome pšeničnih piv.

Katero pivo bomo natočili: pšenično pivo, temno pšenično pivo, witbier, kristalno pšenično pivo, pšenični bock, pšenični ale


SNIFTER
Ti kozarci, ki so se sprva uporabljali za konjake in brandije, so našli tudi svojo pot v svet piv. Ljubitelji piva ga uporabljajo zaradi istih razlogov, kot se ga uporablja za žgane pijače - široko dno pomaga sprostiti kar se da največ arom, ki se zaradi ozkega ustja ujamejo v kozarec in pivcu ponudijo vse, kar to pivo premore. Zaradi tega so primerni za tista najbolj aromatična in najmočnejša piva in so zelo popularni med poznavalci in ljubitelji piv.

Katero pivo bomo natočili: imperialni stout, ameriški močni ale, ledeni bock, imperialna IPA, stout, temni bock, kisli/divji ale, imperialni porter, angleški močni ale, tuji stout, kisli rdeči/rjavi ale, baltski porter, stari ale, ječmenovo vino


TULIP
Znan kot najprimernejši kozarec za okušanje piv. Kot pove že ime, ima obliko tulipana, kar pomeni da je dno širše (oblika žarnice) proti ustju pa je ožji, medtem ko je samo ustje odprto. Oblika kozarca omogoča, da se sprostijo in ujamejo vse arome, medtem ko odprto ustje omogoči, da se na vrhu ustvari konkretna in obstojna penasta glava. Je manjši, kar pomeni da je primeren za močnejša piva, vendar obenem še vedno dovolj velik, da je primeren tudi za bolj lahko pitna piva.

Katero pivo bomo natočili: dubbel, tripel, črna IPA, saison, sadno lambijsko pivo, faro lambijsko pivo, gueuze lambijsko pivo, nemešano lambijsko pivo, India pale ale, tuji stout, biere de garde, belgijski ale, kisli/divji ale, belgijski močni ale, tuji stout, ameriški pale ale, kisli rdeči/rjavi ale, ameriški močni ale


STEIN
Ta tradicionalni bavarski vrček, ki je dobil ime po nemški besedi za kamen, je lahko narejen iz kamna, porcelana, kositra, srebra, lesa ali kristala in je ponavadi tudi okrašen z bavarskimi motivi. Najdemo ga v različnih velikostih, vse od polovice pa do dveh litrov. Včasih ima tudi pokrov, s katerim prepreči uhajanje arome in, kar je še bolj pomembno, insekte drži stran od piva. Pri teh kozarcih je izgled piva drugotnega pomena, prav tako pa aroma piva v kombinaciji s temi materiali ni ista kot pri steklenem kozarcu.

Katero pivo bomo natočili: dvojni bock, dunkel, temno pšenično pivo, ledeni bock, grodziskie, keller, pšenični bock, temni ležak, tradicionalni ale, dimljeno pivo, polotmavy, sahti, marčevsko pivo, svetli bock, imperialni pils, močni svetli ležak


PECLJATI KOZAREC
Tudi kozarci za vino so postali zelo primerni za serviranje piva. Od pravih vinskih kozarcev se morda razlikujejo po tem, da so nižji in sedijo na krajših pecljih. So skorajda popolnoma ravni, včasih tudi čisto ravni kot pravokotnik, večkrat pa imajo rahlo ožje ustje kot dno. Velikost kozarca dovoljuje pivu, da razvije primerno penasto glavo, medtem ko oblika omogoči, da se razvije tudi prava aroma.


Katero pivo bomo natočili: biere de garde, dvojni bock, sadno lambijsko pivo, faro lambijsko pivo, gueuze lambijsko pivo, nemešano lambijsko pivo, session IPA


STANGE
Še en tradicionalni nemški kozarec za pivo je dobil ime po nemški besedi za palico, ki se popolnoma poda obliki tega kozarca. Ti visoki, ravni in vitki kozarci so najbolj primerni za bolj delikatna piva, kot sta kolsch in altbier (kozarec za altbier je malo nižji). Ponavadi držijo med 100 in 200 ml, oblika kozarca pa dovoljuje, da se na vrhu razvije konkretna in puhasta glava, prav tako pa tudi poudari nianse sladu in hmelja.


Katero pivo bomo natočili: kolsch, altbier


TUMBLER
Tumbler kozarec je sicer bolj poznan pod imenom Hoegaarden kozarec, poimenovam po Belgijskem witbier pivu, ki se tradicionalno pije iz tumbler kozarcev. Za ta kozarec je značilno, da je narejen iz debelega in trdega stekla, kar naredi ta kozarec zelo robusten. Dno je le za odtenek ožje kot ustje, zanj pa so značilne tudi robne ploskve, ki daju kozarcu večkotno obliko (pri originalnem Hoegaarden kozarcu je to šestkotna). Na samo pivo sicer ta kozarec nima kakšnega posebnega vpliva, razen da poudari izgled piva.

Katero pivo bomo natočili: witbier, sadno lambijsko pivo, faro lambijsko pivo, gueuze lambijsko pivo, nemešano lambijsko pivo, belgijski ale, session IPA, belgijski močni ale, kisli/divji ale, pivo z zelišči, kisli rdeči/rjavi ale, pivo iz posebnih žit


TRAPIST
Trapist kozarci so eni najprivlačnejših na pogled, pogosto pa je njihov rob tudi zlat ali srebren. Sem štejemo kelihe (težko in debelo steklo) ter čaše (delikatni in na dolgem peclju). Za njih je značilno široko ustje, kar dovoljuje, da se razvije obilna glava. K temu pripomorejo tudi nekakšne zareze pri dnu kozarca, ki povzročajo nastanek mehurčkov in s tem pene. Široko ustje pa tudi omogoči, da se v popolnosti realizirajo tudi najbolj kompleksne arome. Oblika kozarca pripomore tudi k temu, da je vsako pivo tudi na pogled privlačno.

Katero pivo bomo natočili: dubbel, tripel, abt, belgijski ale, belgijski močni ale


THISTLE
Thistle kozarec je dobil svoje ime po osatu, enemu od simbolov Škotske, saj gre za kozarec, ki je tradicionalno najbolj primeren za škotska piva. V bistvu gre za rahlo spremenjen kozarec v obliki tulipana, le da je thistle malo višji in bolj vitek. Zanj je značilen kratek pecelj, ter zaobljeno dno, ki naj bi ujelo vse arome, ki bi bile drugače izgubljene. Proti ustje pa se kozarec rahlo razširi, kar pripomore k nastanku obilne in trajajoče penaste glave.

Katero pivo bomo natočili: škotski ale, scotch ale


YARD
Tradicionalni yard kozarec (ki drži 1,4 litra) meri v višino natančno 1 jard (91 cm) in od tukaj je tudi dobil svoje ime. Zanj je značilno, da nima ravnega dna ali peclja, zato potrebujemo tudi leseni podstavek. Dno je v obliki žarnice, kjer se lepo ujamejo vse arome piva. Ta kozarec so začeli uporabljati v Angliji 17. stoletja, in sicer zato, da so lahko pivo postregli kočijažem, brez da bi ti rabili stopiti s kočije. Danes se ta kozarec uporablja za tradicionalna tekmovanja v pitju (rekord znaša 5 sekund), pomanjšana verzija pa je znana pri nekaterih belgijskih pivovarjih.

Katero pivo bomo natočili: tradicionalni ale


SKLEDICA
Na pogled izgleda kot posoda iz katere bi jedli kosmiče, toda tradicionalno se tak kozarec uporablja za nemški stil piva berliner weisse. Praktičnost tega kozarca se pokaže šele, ko želimo pivo spiti na tradicionalni način z dodatkom sladkega sirupa (malina ali dišeča perla). Takrat postane pivo bolj podobno alkoholni sadni pijači.

Katero pivo bomo natočili: berliner weisse

Poleg vseh naštetih kozarcev za pivo se uporablja še veliko ostalih oblik in velikosti kozarcev, ki pa so, ali izpeljanke teh osnovnih kozarcev, ali pa gre za kakšne še bolj nenavadne kozarce - kot je naprimer nemški pivski škorenj. Torej, če vidite nekoga, ki pije pivo iz keliha, ne pomislite takoj, da gre za kakšnega prevzetneža ali snoba (seveda obstaja možnost tudi za to), ampak gre mogoče za pravega pivoljubca, ki hoče le maksimalno uživati v svojem pivu.

Na koncu pa je še ena stvar, ki je mogoče še (naj)bolj pomembna. Boljše dobro pivo v slabem kozarcu, kot pa slabo pivo v dobrem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar