četrtek, 3. marec 2016

Bevog Deetz


Ime: Deetz

Pivovarna: Bevog Brewery, Bad Radkersburg
Stil piva: Kolsch
Vsebnost alkohola: 4,8%

Ocena: 3,7 / 5

Pivo Deetz je Bevogova interpretacija znanega nemškega stila piva po imenu kolsch. Zaradi zelo prilagodljive nemške zakonodaje, ki pravi da mora biti pravi kolsch zvarjen v neposredni okolici Kolna, so ga pri Bevogu preimenovali v zlati ale. V njem se skrivajo sorte hmelja iz treh kontinentov, narejen pa je bil za toplo poletno vreme, ko si zaželimo lahko pivo, ki pa sploh ni lahko. 

Na prvi pogled s svojo kristalno jasno in bledo rumeno barvo, katero pokriva še srednje velika in srednje obstojna bela glava, že pridobi prve oboževalce. Aroma je precej izrazita in ima izjemno svež občutek. Travnate note hmelja se prelivajo s sladkimi pridihi različnega sadja, ki je rahlo bolj zadržano, za ravnotežje pa poskušajo poskrbijo nežni toni kruhastega sladu čisto na koncu. V okusu naše brbončice najprej prepoznajo rahlo sladkobo, kasneje pa se razvije prijetno zmerna hmeljna grenkoba, ki nam zopet poda tisti sveži travnati občutek. Pookus je kratek in nežen, z le nekaj blagimi grenko-zeliščnimi priokusi.  

Telo tega "kolscha" res deluje lahko, kot obljubljeno, vendar se v njem dogaja marsikaj, tako v aromi kot v okusu. Pri tem zvarku sta v ospredje potisnjena svežina in pitnost, Deetz pa nam tako ponudi nekaj novega, a obenem z nekaj že poznanimi lastnostmi iz sveta tradicionalnih ležakov. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar