četrtek, 3. marec 2016

Kdo je pravi ljubitelj piva?


Torej, kdo je pravi ljubitelj piva, ali po domače pivoljubec? To je tisti smešni človek, ki pivo pije iz čistega užitka. Njemu (ali njej, jasno) ni pomembno, če sledi trenutno najbolj popularnim smernicam v svetu piva in si odpre butično IPA pivo, ali pa trmasto vztraja pri svojemu ljubemu ležaku. Prav tako pravemu ljubitelju piva ni pomembno, če ostali mislijo, da ta hipster tisto IPO na mizi toči samo zaradi tega, ker je to trenutno najbolj vroči stil - sam pri sebi ve, da le neizmerno uživa v tem stilu piva. Prav tako je tistemu drugemu ljubitelju piva vseeno, če ostali mislijo, da ne pozna nobenega drugega stila piva, samo zato ker ima na mizi kozarec kvalitetnega ležaka.

Pravi pivoljubec prav tako rad poskusi kakšen nov, njemu neznan stil piva, in ob strani pusti predsodke in različna mnenja drugih o tem pivu. Z velikim veseljem se sam prepriča o vsakem novem pivu in še ne okušenem stilu piva. Seveda včasih sledi razočaranje, ker to pivo ni ravno po njegovem okusu. Toda se ne vda. Mogoče pa zopet naleti na zlato, tako kot je pred zdaj že kar mnogimi leti, potem ko je spil svojo prvo, drugo, tretjo IPO ugotovil, da v bistvu obožuje ta stil piva. Pravi ljubitelj piva se tudi ne obnaša snobovsko in z viška gleda na tiste, ki še vedno vztrajajo le pri svoji pločevinki piva svetovnega makropivovarja. Vsakemu namreč svoje.
Pravi ljubitelji piva imajo tudi veliko "zanimivih" lastnosti - ki se mimogrede zanimive zdijo samo njemu in ostalim ljubiteljem piva, medtem ko ga ostali z začudenjem le opazujejo (razen tisti ki ga poznajo in so tega že navajeni). Nikoli namreč nimajo hladilnika, v katerem ne bi bilo vsaj nekaj piv, ki bi jih težko prešteli na prste ene roke. Saj že prej naredijo preplah, da je zmanjkalo piva in hitijo po nekaj novega. Prav tako ima vsak pravi pivoljubec svoj najljubši kozarec in svoj najljubši odpirač, ki ga nikakor ne zamenja za drugega.

Ti ljubitelji piva so tisti ljudje, ki begajo med policami v trgovini s pivom kot to počnejo otroci v trgovini z igračami. Enako obnašanja lahko opazimo, ko se med stojnicami na festivalu piva sprehajajo gor in dol, gor in dol. In kakšno veselje ga doleti, ko na FB-ju zasledi, da je njemu ljubi pivovar naredil nov zvarek.

Pravi pivoljubec je tisti uživač, ki je navdušen že ob samem točenju vsebine svoje ljube steklenice v kozarec. Ob sami aromi piva se mu pocedijo sline in razmišlja o tem, ali bo tudi okus tak, kot ga napoveduje aroma. Pravi pivoljubec zna uživati v pivu od prvega do zadnjega požirka. Predvsem pa ima pravi pivoljubec rad pivo. In pika.

Mogoče se VI, ostali pivoljubci, niste ravno našli v tem zapisu, čeprav sem prepričan, da se mnogi sprašujete, če niste ta tekst napisali kar vi sami. To sem jaz - ljubitelj piva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar