četrtek, 12. maj 2016
Pivo se načeloma lahko pije iz vsakega kozarca, saj je navsezadnje vsebina le-tega najpomembnejša. Vendar je tako kot pri vsaki stvari, tudi izgled zelo pomemben dejavnik. Veliko boljši občutek je, ko trapista pijemo iz čaše, kot pa če bi ga morda pili iz vrčka. Poleg tega, pa naj bi različne oblike kozarcev, tudi pomagale pri izražanju arome. Tako naprimer širše ustje poskrbi, da lahko aroma prej izhlapi, medtem ko jo zožano ustje lepše ujame.

Tako tudi ni presenetljivo, da so se skozi zgodovino razvili različni kozarci, ki so bili namenjeni za določene stile piva. Nekatere pivovarne so poleg tega same zasnovale svoje lastne kozarce za svoja piva, ki naj bi poleg reklame, poskrbeli tudi za prej omenjene atribute. Na sliki spodaj si tako lahko pogledate nekaj najbolj popularnih in osnovnih kozarcev za pivo, ter katere stile piva naj bi se pilo iz njih.
Na koncu se tako na policah ljubiteljev piva lahko nabere kar zajetna količina različnih kozarcev za pivo - in da, točno tako se je zgodilo tudi pri piscu tega zapisa. Potrebno pa je dodati tudi to, da ima vsak ljubitelj po vsej verjetnosti tudi svoj najljubši kozarec za pokušanje piva. Medtem ko nekateri prisegajo na tradicionalne kozarce najbolj znanih svetovnih pivovarn (ponavadi kakšne belgijske trapistovske in samostanske pivovarne), drugi raje sledijo svetovnim trendom pri izbiri le-teh.

Med najbolj popularne kozarce spadajo kozarci za konjak (t.i. snifter), zelo pogosti pa so tudi kozarci za vino. V zadnjih letih so med bolj popularnimi "craft beer" kozarci z zanimivo obliko, ki ga je pri nas začela uporabljati pivovarna Pelicon. Poleg teh se v zadnjem času pojavljajo tudi vedno bolj prisotni "drinking jar" vrčki - kot da bi na kozarec od kumaric privaril ročaj od vrčka. Pač, še ena trendovska zadeva več.

Osebno največkrat posežem po "craft beer" kozarcu (by Pelicon), še posebej kadar se točijo piva stila IPA in APA, medtem ko je konjak kozarec rezerviran za močnejša piva tipa stout, porter in podobno. 

Jaz sem vam pokazal svoje, zdaj pa ste na vrsti še vi. No, pa da vidimo še kakšen je vaš vozni, mislim pitni park. Kateri so torej vaši najljubši kozarci za pivo, poleg polnih seveda?

2 komentarja:

  1. Moj najljubši je TeKu kozarec, ki je oblikovan posebej za craft piva. Prvič je bil izdelan za italijansko craft pivovarno Baladin, pri tej pivovarni so ga pravzaprav dizajnirali, če se ne motim, ga je za njih izdelal nemški Rastal.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, ti so tudi fajn in skoraj legende. Čeprav, sam imam vseeno raje malo bolj robustne - za vsak slučaj :)

      Izbriši

Najdi me!

https://www.facebook.com/beerbottlescollection/https://twitter.com/PivoManBloghttps://www.instagram.com/pivo.man/https://untappd.com/user/Beer-Bottles-Collection

Kdo je PivoManVse o pivu in kar paše zraven!

V prvi vrsti je PivoMan lovec na slovensko pivo. Kar obstaja je potrebno najti in pokusiti. Je pa tudi skupek zapisov o vsem, kar se pivu poda.

Novice o dogajanju na slovenski sceni piva in o pivu nasploh. Napovedniki dogodkov povezanih s pivom in kaj prihaja novega na sceno. Predstavitev slovenskih pivovarn in ocene slovenskih piv. Povezovanje piva s hrano in še marsikaj.

Za kakršnekoli ideje, predloge, opombe, ponudbe vam je PivoMan na voljo na e-naslovu

beerbottlescollection@gmail.com

Išči!

Naroči se na objave!

Povezave o pivu

Obisk

Zagotavlja Blogger.