torek, 25. oktober 2016

Pivo & Burger Fest - Ljubljana, 22. in 23.10.2016


In prišla je, prava jesen. Ker pa je s seboj pripeljala tudi vedno bolj mokro in hladno vreme, se počasi s tem tudi zaključuje sezona festivalov piva. Ena izmed zadnjih priložnosti (čeprav ne čisto zadnja) za festivalsko druženje je bila tako tretja letošnja izvedba (in že sedma nasploh!) Pivo & Burger Festa.

Prijetno sončno vreme, čeprav s svežimi temperaturami, in že tradicionalno široka ponudba sta na ljubljansko tržnico privabila veliko množico. Ljubitelji piva, burgerjev ali obojega so se tako smukali med več kot 20 ponudniki burgerjev, ki so pripravljali razno razne kombinacije te okusne jedi - mnogi kar v jesenskih barvah. Med stojnicami z burgerji pa se je zbralo še več kot 20 stojnic s pivom - bodisi pivovarji, trgovine s pivom ali uvozniki piva.
Kot vedno najprej izpostavimo tiste, ki so na festival pripeljali kakšno novo stvaritev. Tokrat prva omemba pripada domačinom, Loo-blah-nah, ki so poleg svojega Pale Ale premierno točili tudi zelo všečni Red Ale. Prvič se je na P&B festu predstavila tudi pivovarna Green Gold Brewing iz Savinjske doline, kjer so točili že poznano Rocket Queen, prvič pa tudi Wet Princess, ležak s svežim hmeljem. Nekaj novega smo našli tudi na stojnici pivovarne Bevog, kjer so poleg že poznanih in super okusnih zvarkov točili tudi posebno izdajo Ninja Kellerbier.
Manjkali niso niti že standardni udeleženci festa, na primer HumanFish, ki so poleg preizkušenih zadev, točili tudi svoja še zelo nova zvarka Cull of the Unicorns, ter enega najboljših na dogodku, preprosto odlični Mud Puppy. Na pipe festivala se je vrnila tudi odlična Enigma iz pivovarne Pelicon, ki je družbo delala še ostali četverici odličnih ajdovskih zvarkov. Svoje zvarke, tudi novi in všečni American Lager, so seveda pripeljali tudi kamniški varilci Mali Grad, dogajanju pa se niso mogli izogniti niti v pivovarni Hopsbrew, kjer so se predstavili s trojico preizkušenih piv.
Za ljubitelje ležakov so poskrbeli na stojnici Adam Ravbar, kjer so imeli seveda tudi njihov ale, ter pri ankaranskem San Nicolo in pivovarni Laško. Z nemško/belgijskimi klasikami ste se lahko odžejali pri Perfect Beer. S svojo zastavo je bil že od daleč opazen Maister Brewery in njegova dva junaka, doma pa jasno ni manjkal niti Tektonik s svojim parom piv. Prišli so tudi uporniki z gorenjskega konca, Brew Revolt, kjer sta tekla oba njihova posladka. Seveda so na festival prišli tudi Štajerci, bolj natančno Pivarna, ki je tokrat predstavljala ex-yu sceno z Viškim pivom in Dogmo, v hladilniku se je skrivalo pa še kar nekaj ostalih zvarkov.
Na festival je prišel tudi Primož, ter s seboj pripeljal manjšo četico raznovrstnih, a odličnih zvarkov, kjer so ixstopali švedski Omnipollo - Že v redu, Primož. Bolj angleške vode so zastopali fantje iz Patrick's Irish Pub, belgijce pa kot ponavadi ekipa Pivotoč. Kabinet Slovenija sta točila srbska piva, med njimi tudi zelo všečni berliner weisse, svoje pa so pristavili še v trgovini Craft Pivo, kjer so točili okusne, ter predvsem ekstra zanimive angleže. 

Kaj še dodati na koncu?


Jesenska izvedba festival Pivo & Burger Fest je zopet potrdila, da smo pri nas trenutno zelo veliki oboževalci kombinacije gurmanskih burgerjev in butičnega piva. Do tega zaključka lahko pridemo po koncu vsakega festivala tega dvojca na ljubljanski tržnici. 

Organizatorji so nam zopet ponudili zavidljivo četico ponudnikov tako burgerjev, kot tudi piva. V obeh primerih pa smo lahko izbirali tako med popolnoma preprostimi in osnovnimi zadevami, kot konkretno gurmanskimi in butičnimi. Vsak je lahko našel nekaj, kar mu je bilo pisano na dušo. 
Kot je bilo to že na prejšnjih izvedbah, bi tudi tokrat malo potarnali le nad dejstvom, da se na festivalu ne da odličnega piva piti iz pravih kozarcev in ne plastike. Mogoče, kot se na Odprti Kuhni vino pije iz vinskih kozarcev, bi si tudi pivo zaslužilo, da se ga uživa na taki ravni. Sicer ne vemo, kako bi bilo to organizacijsko izvedljivo, ampak to je edino kar nam pade v oči. 

Kot smo želeli in upali, smo tudi tokrat preizkusili kar nekaj novosti, tako iz domače, kot tudi iz tuje scene. Brez dvoma sta bilča med pivi dva zmagovalca (vsaj za nas) - domači in fantastični  Mud Puppy iz HumanFisha ter neverjetni Lemon Meringue Ice Cream Pie, produkt sodelovanja pivovarn Buxton in Omnipollo, ki so ga ponujali ba stojnici Craft Pivo. 
Za konec pa še nekaj besed o drugi polovici tega všečnega para. Ob taki poplavi burgerjev se je zelo težko odločiti za le nekaj pravih, kajti na oko jih velika večina deluje zelo simpatično. Med tistimi, ki nam jih je uspelo poskusiti, pa sta dva, ki sta še posebej izstopala - Krušičev jesenski burger, ter Luigi iz Kavarne Tiskarne (ki mimogrede navduši na vsaki izvedbi P&B) sta res izginila v trenutku. Mljask. 

Sedaj pa na zasluženi počitek do spomladi, ko se spet srečamo na Pivo & Burger Festu.   

Ni komentarjev:

Objavite komentar