sobota, 26. november 2016

Pogled na sosedov "vrt"

Na blogu PivoMan smo veliki ljubitelji, podporniki in upam, da tudi nekakšni promotorji, slovenskega piva. A ob tem seveda pogosto pogledamo tudi preko meja naše dežele. V tem primeru bomo pogled obrnili proti naši južni sosedi, razlog za to pa je predvsem dejstvo, da so se na našem trgu pojavila neka nova, zanimiva hrvaška butična piva.

Zelo dolgo časa je bil osamljeni hrvaški jezdec pri nas Zmajska Pivovara, ki je s svojimi zmajčki kar lepo navdušila pivca. Pred kratkim so se ji pridružila še trije - veteran na hrvaški sceni, Medvedgrad, ter dve novinca, porečka Bura Brew ter hrvaško-norveška naveza z imenom Prvo Viško Pivo. 

Sedaj pa je k nam prišlo še nekaj novega. To je ena najmlajših vendar zelo obetajočih in nadebudnih pivovarn, ki je v zelo kratkem času navdušila s konkretnim izborom svojih zvarkov - zagrebški The Garden Brewery. Gre za pivovarno, ki je uradno svoja vrata na obrobju Zagreba odprla v letošnjem poletju 2016 in v tem zelo kratkem času res odločno krenila na svojo kraft pot. Njihov širok nabor piv lahko najdete tako v steklenicah kot tudi v zadnjem času vedno bolj popularnih pločevinkah, seveda pa je najboljša opcija kar obisk pivnice same, kjer lahko v pristni kraft taproom atmosferi uživati v še večji množici njihovih zvarkov.
Del svojega repertoarja pa so velikodušno poslali tudi ljubiteljem piva čez mejo, bolj natančno v Maribor, še bolj natančno v specializirano trgovino Pivarna. In na tem mestu se še enkrat zahvaljujemo Pivarni za ta zanimiv izbor piva za pokušino - ja, nekdo mora opraviti tudi to težaško delo in vsa ta nova piva pri nas preizkusiti. Tako boste tudi vi lahko nekoliko bolj podrobno spoznali to novo hrvaško pivo. Za kaj več kot le branje o njem, pa je na voljo Pivarna v centru Maribora, seveda pa tudi v spletni obliki z dostavo na dom.

Tukaj spodaj pa si poglejte, kakšni so se ti zvarki The Garden Brewery zdeli nam in kaj si o njim mislimo mi.

Pale Ale

Gre za tipično lahkotno pivo trenutno zelo popularnega stila, ki sicer ne izstopa ne po aromi, niti po okusu, a je vseeno prijetno okusno in predvsem preprosto pitno. Za nezahtevne ljubitelje in za preprosto tešitev žeje.

India Pale Ale

Zgled modernega IPA zvarka ameriškega karakterja - polna arome z zmerno stopnjo grenkobe. Okusna in lahkotno pitna, nekoliko bolj na nežni strani, a povsem po meri hmeljeglavcev.

Citrus IPA

IPA z nekoliko višjo stopnjo alkohola, katera izstopa po svojem precej sadnem karakterju. Prednost pred zmerno grenkobo dobi kar konkretna sladkoba, za dodatek pa še dokaj občutna prisotnost alkohola.

Stout

Soliden temni junak, z neizbežnimi praženimi in čokoladnimi lastnostmi, vendar ob enem tudi s precej sadnega dodatka. Zopet bolj primerno za ljubitelje sladkega, popoln sopotnik kakšni sadni sladici. 

Sour

Zelo prijetno, osvežilno in predvsem lahkotno pitno pivo nemškega berliner weisse stila. Kiselkasti karakter prevladuje, a vseeno ni pretiran, da ne bi bilo pivo všeč tudi povprečnemu ljubitelju. Super svež zvarek, ki bo odžejal v še tako hudi vročini.
Kaj dodati na koncu? So The Garden Brewery piva boljša kot ostala domača in tuja piva na naših policah? Kakor za koga, čisto odvisno od okusa, vsekakor pa gre za kvaliteten kraft. A lahko ti zvarki ogrozijo položaj domačih zvarkov na policah? Najbrž ne, saj so tako naši kot njihovi zvarki v zelo visokem kakovostnem razredu. A lahko morda dopolnijo pivsko ponudbo pri nas? Brez dvoma, na čelu s Sour zvarkom, katerega še vedno nekoliko pogrešamo izpod rok domačih varilcev piva in je tudi naš osebni zmagovalec tega nabora The Garden Brewery.

Ni komentarjev:

Objavite komentar