sobota, 7. maj 2016

Kukec Savinjsko Pivo


Ime: Kukec Savinjsko Pivo
Pivovarna: Pivovarna Laško, Laško; za Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, Žalec
Stil piva: Svetli ležak
Vsebnost alkohola: 4,9%

Ocena: 2,6 / 5
(IZGLED: 3/5 - AROMA: 7/15 - OKUS: 8/15 - TELO: 3/5 - KONČNI VTIS: 5/10)

Simon Kukec, pivovar in hmeljar, ki je deloval v Žalcu, velja za najpomembnejšega slovenskega pivovarja. Bil je celo tako pomemben člen slovenskega pivovarstva, da danes velja za očeta Laškega piva. In kot se za tako osebnost tudi spodobi, je po njem poimenovano tudi pivo. V pivovarni Laško so za Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva izdelali svetli in temni ležak Kukec. 

Svetla verzija ležaka se predstavi s popolnoma jasno zlato-rumeno barvo in srednje veliko belo peno na vrhu. Aroma ni pretirano izrazita, zaznamo pa lahko predvsem nežne note sladu, ki ima kruhasto-žitni značaj, ter nekaj travnih tonov - v bistvu tipična aroma (industrijskih) svetlih ležakov. Na začetku bomo najprej okusili sladkobo, ki sicer ni pretirana, družbo pa ji dela travnati občutek. Na koncu pa v okusu prevladuje dokaj solidna hmeljna grenkoba.


V tem primeru gre v bistvu za tipični (makro) svetli ležak, s katerim sicer ni nič narobe, vendar obenem tudi ne da od sebe nič posebnega. Lahko, skoraj vodeno telo pomeni, da bomo kozarec z lahkoto izpraznili, vendar ga bomo tudi kmalu pozabili. 
Cena: 2€ (0,33 l)

Kje ga najdem?
  • Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije (Žalec) 
  • TIC Žalec
  • Hotel Žalec

2 komentarja:

  1. Kje kupiti kukčev temni in svetli ležak 6-Pack?
    bozidar48@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši