ponedeljek, 20. junij 2016

1. Festival Pivo, Burger & Čili - Celje, 18.6.2016


Od tega meseca naprej, se bo lahko tudi naše tretje največje mesto pohvalilo, da je postalo gostitelj festivala piva. Resnici na ljubo so mnogi to želeli in glede na razvoj naše scene upravičeno pričakovali že veliko prej, toda pomembno je, da je končno prišlo do tega.

Na sejmišču knežjega mesta so organizatorji napovedovali veliko število stojnic s čilijem, burgerji in seveda tudi pivom, kot je bilo razvidno že iz imena dogodka. Glavni razlog našega obiska je bilo jasno pivo, zato bomo temu tudi posvetli največ pozornosti. 
Na festivalu se je našlo kar nekaj stojnic, ki so ponujale hmeljne napitke. Velik del ponudbe je sicer pripadel različnim ležakom, tako malo bolj industrijskim, kot popolnoma domačim. Uvožene zvarke so točili na stojnicah Poretti, PerfectBeer.si in Pernštejn (novo pri nas), kjer se je našlo kar nekaj različic tega stila. Domače barve pa so zastopale pivovarne King's (svetlo in temno), Kostanj (svetlo, temno in nefiltrirano), Lipnik (svetlo in čilijevo), KurBier ter B&B (čilijevo, svetlo, dry hopped). 

Za malo bolj zahtevne ljubitelje tujih hmeljnih zvarkov so skušali skrbeli na stojnicah Pivotoč in Gama Trgovina, kjer se je našlo kar nekaj že znanih zvarkov. Domačo sceno pa so zastopali pri ljubljanski pivovarni Tektonik, domžalskemu varilcu Hopsbrew ter tudi na stojnici mariborske trgovine Pivarna, kjer so se nahajali Maister, Lobik (njihov bezgov ale), HumanFish in Varissh.
Še čas za končno misel!

Na začetku je treba pohvaliti vreme, da se je končno odločilo sodelovati tudi na festivalu piva. Če si vreme zasluži pohvalo, pa to težko v celoti rečemo za organizatorje, oz. tudi nekatere ponudnike, predvsem hrane. Več kot pol urno čakanje na burger je na takih dogodkih povsem nesprejemljivo. Tudi ponudnikov hrane bi lahko bilo glede na ime preprosto več. Število obiskovalcev je namreč kar kričalo po tem. Sama organizacija je kar nekako "škripala" na vsakem koraku.

Še nekaj besed o ponudbi piva. Le-ta je bila sicer številčno dokaj obsežna, toda ne bi se mogla ravno pohvaliti s svojo raznolikostjo - v ospredju so bile namreč stojnice s ponudbo raznih ležakov, kar je sicer zelo všeč tistim, ki se šele uvajajo v svet ljubiteljev piva. Tisti malo bolj zahtevni pivoljubci sicer niso ostali ravno žejni, toda so se morali zadrževati pri omejenu številu stojnic. Če že gre za festival piva, burgerjev in čilija, bi pričakovali konkretno zastopanost vseh treh sodelujočih.

Res je, da gre za prvi festival piva na tem koncu, toda vseeno bi pričakovali nekaj več. Gledano iz perspektive ljubitelja piva, to nikakor ni bilo to (na srečo sta nas tolažila bezgov ale in Tropical Wheat). Mogoče pa naslednje leto.

3 komentarji:

  1. Pozdravljeni! Samo mali popravek glede stojnice Leffe! Pravilno je, uvožene zvarke so točili na stojnicah: Poretti, PerfectBeer.si(in ne Leffe) in Pernštajn ... Torej nov ponudnik uvoženega točenega piva je PerfectBeer.si, ki trenutno trži aparate za točenje piva Philips Perfect Draft in 6l sodčke piva Franziskaner weisse - perfect draft in 6l sodčke piva Leffe Blond - perfect draft. Več na www.perfectbeer.si ali na FB perfectbeer.si Hvala za razumevanje in Lp Matjaž(PerfectBeer.si)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ker smo novi na SLO trgu (PerfectBeer.si), smo še toliko bolj pozorni na imenovanje. Kadar nas nekdo napačno predstavi, tokrat v vašem članku/blogu , vas prosimo za popravek našega imena - Hvala ;)

      Izbriši
    2. Hvala za popravek. Ušlo mi je ime iz glave med pisanjem, ampak sem popravil sedaj. LP

      Izbriši