torek, 7. julij 2015

Pivopis.si #SkupajVarimo


Ime: Pivopis.si #SkupajVarimo
Pivovarna: Pivovarna Vizir, Črnomelj; za Pivopis.si, Novo mesto
Stil piva: Pivo iz posebnih žit
Vsebnost alkohola: 5,8%

Ocena: 3,7 / 5

#SkupajVarimo je produkt sodelovanja med spletnim portalom pivopis.si, ki je pozval svoje bralce, da predlagajo sestavine za pivo, in pivovarno Vizir, ki je velikodušno posodilo svojo opremo (in tudi znanje). Sestavine, ki so bile izbrane za proizvodnjo sezonskega piva in prvega slovenskega družabnega piva so bile ajda, hojin in kostanjev med, ter slovenski eksperimentalni hmelj. 

Nastali produkt, ki je bil narejen za prvi festival piva v Novem mestu, ima popolnoma motno, temno jantarjevo barvo, na vrhu kozarca pa se bohoti zelo velika in obstojna glava umazano bele barve. Takoj na začetku naš nos zazna prijetno sladko aromo tropskega sadja (zahvala gre odličnemu hmelju), kmalu pa vonj popolnoma prevzamejo arome medu. V okusu lahko na začetku začutimo rahlo škrobast okus, ki nas spomni na žgance (hvala ajdi). Toda kmalu ta priokus povozi zmerna hmeljna grenčica, kjer začutimo tudi rahle note medu, medtem ko lahko ajdo, oziroma le nežen priokus le-te, spet srečamo v pookusu. 

V primeru piva #SkupajVarimo, gre za pivo, ki se spogleduje s stilom India Pale Ale, katerega prvotni namen je, da je lahko pitno. To mu brez dvoma uspe, poleg pa ponudi še poln okus. Še posebej, če upoštevamo, da gre pri tem pivu za produkt ljubiteljev piva in ne ravno profesionalnih pivovarjev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar