nedelja, 24. januar 2016

Spet se bomo malo poigrali s stili piva. Pogledali bomo namreč, katerega stila se pri nas vari v največ različicah - ne bomo upoštevali količine, ampak le koliko različnih piv tega stila najdemo. Pri določanju stilov smo se, tako kot vedno, zanesli na portal ratebeer.com.

Tako smo ugotovili, da se pri nas vari 41 različnih stilov piva. Vse od vseprisotnih svetlih ležakov, pa do nekaterih res butičnih stilov piva, ki zahtevajo ogromno časa za pripravo (npr. ječmenovo vino).  Na spodnjem grafu pa si lahko sedaj še ogledamo, koliko različih stilov piva najdemo pri nas. 
Glede na prikazano lahko ugotovimo, da se pri nas izdeluje največ različic češkega pilsnerja, kar niti ni presenetljivo glede na število domačih pivovarn po Sloveniji. Sledita mu svetli in temni ležak (jasno glede na ponudbo naših makropivovarjev), vmes pa se pojavita tudi že prva butična stila, to sta IPA in APA. 

Glede na popularnost bolj hmeljenih piv je tudi to pričakovano, saj je pri naših pivovarjih že navada, da trgu ponudijo in svoje izdelke in sposobnosti preizkusijo prav s tema dvema stiloma piva.
Nekateri ostali butični stili se sicer pojavljajo v manjšem številu, toda glede na svetovni trend in razvoj butičnega pivovarstva je pričakovati, da se bodo v prihodnje piva teh stilov pojavljala še pogosteje - stout, imperialni stout, saison, porter, imperialna IPA, ječmenovo vino, itd. 

Nekaterih stilov, ki so v bazi portala ratebeer, pri nas sicer ne najdemo - to je 36 preostalih stilov. Nekatere med njimi naši pivovarji ne morejo variti zaradi geografskega porekla (npr. kolsch), kakšne od preostalih pa morda še vidimo v prihodnje.

Nenavsezadnje butično pivovarstvo pri nas obstaja šele zadnjih nekaj let. Pivovarji postajajo vse boljši, bolj inovativni, na drugi strani pa tudi ljubitelji in pivci postajamo bolj zahtevni. Ja, res bo še zanimivo.

0 komentarji:

Objavite komentar

Najdi me!

https://www.facebook.com/beerbottlescollection/https://twitter.com/PivoManBloghttps://www.instagram.com/pivo.man/https://untappd.com/user/Beer-Bottles-Collection

Kdo je PivoManVse o pivu in kar paše zraven!

V prvi vrsti je PivoMan lovec na slovensko pivo. Kar obstaja je potrebno najti in pokusiti. Je pa tudi skupek zapisov o vsem, kar se pivu poda.

Novice o dogajanju na slovenski sceni piva in o pivu nasploh. Napovedniki dogodkov povezanih s pivom in kaj prihaja novega na sceno. Predstavitev slovenskih pivovarn in ocene slovenskih piv. Povezovanje piva s hrano in še marsikaj.

Za kakršnekoli ideje, predloge, opombe, ponudbe vam je PivoMan na voljo na e-naslovu

beerbottlescollection@gmail.com

Išči!

Naroči se na objave!

Povezave o pivu

Obisk

Zagotavlja Blogger.