sobota, 5. december 2015

Carniola Jaffa Stout


Ime: Jaffa Stout
Pivovarna: Pivovarna Carniola, Žirovnica
Stil piva: Sladki stout
Vsebnost alkohola: 5,5%

Ocena: 4,1 / 5

Čokolada, vanilija in pomaranča že sami po sebi povzročijo, da se nam pocedijo sline. Kaj se šele zgodi, ko to kombinacijo okusov združimo s pivom, po možnosti enim okusnim temnim stoutom? Če želite izvedeti, boste morali poskusiti najnovejši zvarek gorenjske pivovarne Carniola, toda pozor, narejen je le v omejenih količinah.

V kozarcu nas bo pozdravil stout temno rjave barve, ki v sebi skriva tudi nekaj rdečkastega podtona. Na vrhu pa se pokaže še srednja velika in dokaj obstojna pena kremaste barve. Aroma, ki zapolni naš nos, pride nežno in postopoma. Najprej se prikrade nekaj blage čokolade, ki je še dokaj sramežljiva. Sčasoma se opogumi in postane bolj izrazita, pridruži pa se ji še lahko zaznavna vanilija. Temu pa dodamo še note pomaranče in tako dobimo zelo prijetno kombinacijo, ki nas spomni na piškote Jaffa. V okusu najdemo še nekaj zadržanih praženih not sladu, minimalno sladkobo, ter prijetno in dokaj konkretno hmeljno grenkobo, ki se nadaljuje še v pookusu.

Tako dobimo srednje poln in svilnat stout, ki bo v trenutku izginil iz kozarca. K temu bo veliko pripomogel razmeroma konkreten okus, v največji meri pa brez dvoma njegova super prijetna in izjemno vabljiva aroma.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar