četrtek, 08. oktober 2015

Ime: Štajerc Dry Hopped Lager
Pivovarna: Restavracija in pivnica Štajerc, Maribor
Stil piva: IPL
Vsebnost alkohola: 5%

Ocena: 2,9 / 5

Mariborska restavracija, pivnica in pivovarna v enem se je za Štajerski festival piva zelo potrudila in naredila še eno prav posebno pivo. Gre za pivo po imenu Dry Hopped Lager, kar bi lahko prevedli kot suho hmeljeni ležak. Preden se posvetimo samemu Štajercu, povejmo kaj sploh pomeni "dry hopping"? Na kratko in preprosto povedano gre za dodajanje posušenega hmelja v pivino, ko je ta že fermentirala. Rezultat naj bi bila veliko bolj izrazita hmeljna aroma, medtem ko se stopnja grenkoba ne spremeni. 

Štajerski suho hmeljeni ležak se nam tako prikaže v precej jasni oranžno zlati barvi, na vrhu pa lahko opazimo še razmeroma majhno in ne preveč obstojno belo penasto glavo. V aromi prepoznamo blage sladke žitne note z rahlo bolj izrazito travnato aromo, ki da pivu čist in svež občutek. V okusu začutimo rahlo sladkobo takoj na začetku, sledi pa ji nežna hmeljna grenkoba. Pookus je blag, vendar kar dolgo trajajoč, v njem pa prevladujejo travne hmeljne note. Vse to naredi ta ležak osvežilen, lahek in piten. Od klasičnega Štajerca se sicer razlikuje v majhni meri v aromi, vendar je ta sprememba zelo nežna.

0 komentarji:

Objavite komentar

Najdi me!

https://www.facebook.com/beerbottlescollection/https://twitter.com/PivoManBloghttps://www.instagram.com/pivo.man/https://untappd.com/user/Beer-Bottles-Collection

Kdo je PivoManVse o pivu in kar paše zraven!

V prvi vrsti je PivoMan lovec na slovensko pivo. Kar obstaja je potrebno najti in pokusiti. Je pa tudi skupek zapisov o vsem, kar se pivu poda.

Novice o dogajanju na slovenski sceni piva in o pivu nasploh. Napovedniki dogodkov povezanih s pivom in kaj prihaja novega na sceno. Predstavitev slovenskih pivovarn in ocene slovenskih piv. Povezovanje piva s hrano in še marsikaj.

Za kakršnekoli ideje, predloge, opombe, ponudbe vam je PivoMan na voljo na e-naslovu

beerbottlescollection@gmail.com

Arhiv

Išči!

Naroči se na objave!

Povezave o pivu

Obisk

VMenu

Zagotavlja Blogger.