ponedeljek, 24. avgust 2015

Najbolj zanimiva dejstva o pivu, ki jih morda niste vedeli


Popolnoma klišejski naslov, ampak pritegnil vas je pa vseeno. Torej, obstaja nešteto seznamov z najbolj zanimivimi dejstvi o pivu. In ko na nek deževen dan nimaš početi kaj drugega, malo prebiraš te sezname, ter se odločiš da na enem kupu zbereš nekaj tistih dejstev, ki se tebi zdijo najbolj zanimiva. Pa poglejmo, če se vam da.

1. Prvič so ljudje pivo začeli variti in piti že okrog leta 6000 pred našim štetjem v Mezopotamiji. To je nekje takrat, ko so izumrli dinozavri, a ne?

2. Najstarejši odkriti recept, za katerikoli prehrambeni izdelek na svetu, je za pivo. V bistvu gre za sumersko himno boginji varjenja po imenu Ninkasi, ki izvira iz 4000 pred našim štetjem. Kakšno kolo; pivo je bil najboljši izum.

3. V starodavnem Babilonu so pivovarstvo jemali tako resno, da so tistega, ki je zvaril slabo pivo, utopili v njem. Kazen mora biti primerna zločinu.

4. Egipčanske piramide naj bi gradili sužnji, ki so bili plačani v pivu - 4 litre na dan. Glede na vse, je pravi čudež, da se še niso podrle.

5. Tudi besedna zveza "medeni tedni" je povezana s pivom. V starem Babilonu je bila navada, da je nevestin oče še en mesec po poroki ženina zalagal z vso medico, ki jo je lahko spil. Medica pa je v bistvu medeno pivo. Ah ja, res mu je bilo hudo.

6. Vikingi so verjeli, da jih po junaški smrti v Valhalli čaka velikanska koza, ki daje neskončne zaloge piva. No ja, lahko bi bilo veliko slabše.  

7. V 13. stoletju je bilo dokaj pogosto, da so otroke krstili v pivu. Jih je bilo potrebno zgodaj navaditi na pivo.

8. V srednjeveški Angliji pa je bilo pivo pogosto na jedilniku za zajtrk. Pri nas temu pravimo študentsko življenje.

9. Pivo so začeli v steklenicah prodajati šele leta 1850. Do takrat, so ljubitelji piva prišli v gostilne s posebnimi vedri in pivo nesli domov. Pot domov je bila brez dvoma vesela, toda polnih veder pa najbrž niso prinesli veliko.

10. Raziskava iz leta 1880: Če se mravlje napijejo piva, bodo pijane kolege iz svojega mravljišča nesle domov, medtem ko se bodo z drugimi teple. Pri nas temu pravimo veselica.


11. V vsakem danem trenutku je 0,7% svetovne populacije pijane - to je kar 50 milijonov pijanih ljudi prav ta trenutek. Kar odprite si pivo - kaj pa je še eden več.

12. Hmelj in marihuana sta v bistvu sorodnika. Nekateri lahko potem rečejo, da imajo družinsko popoldne.

13. Polži imajo radi pivo. Zato so ves čas tako slinasti.  

14. Do začetka leta 2014, pivo ni veljalo za alkoholno pijačo v Rusiji (kot tudi ne druge pijače pod 10% alkohola). Kaj reči - Rusija...  

15. Pivo je druga najbolj popularna pijača na svetu - takoj za čajem. Čaj?!

16. Prvo ugrabitev letala na Norveškem so rešili tako, da so ugrabitelju v zameno za orožje ponudili pivo. Glede na ceno piva na Norveškem, je bil v plusu.  

17. V Argentini imajo politične stranke svoje lastne znamke piva. Če bi bilo pri nas tako, bi bil veliko bolj na "tekočem" s politiko.

18. Obstaja beseda za fobijo pred praznim kozarcem - "cenosillicaphobia". Večina pivoljubcev se tem pogosto spopada.

19. Najbolj popularno in prodajano pivo na svetu je Snow Beer iz Kitajske. A je kdo res presenečen nad tem dejstvom?

20. Za najdražje pivo na svetu velja Antarctic Nail Ale. Narejen je iz staljenega ledu z Antarktike, ves zaslužek je namenjen zaščiti živali. Še cena; od 800 pa do 1800 dolarjev. No ja, še kar v redu cena.


Ni komentarjev:

Objavite komentar