četrtek, 3. november 2016

Ko praznuje pivo...

Najbolj zagrizeni pivoljubci na današnji dan, to je 3. november, nazdravljajo z različnimi stout pivi, saj ta dan velja za mednarodni dan stout piva. Ker se v take zanimivosti zelo radi še malo bolj poglobimo, smo pogledali katere (neuradne) praznike piva še vse poznamo in počastimo. Tako smo naleteli na kar nekaj teh posebnih dni, izpostavili pa smo naslednje.

Ob tej priložnosti, na Stout dan, pa si med prebiranjem privoščite še en res okusen stout - pa na zdravje.

STOUT DAN - 3. november

Kot smo že omenili, se v začetku novembra praznuje Stout Dan, ko si pivoljubci povsod po svetu že od leta 2010 v čast kraft revolucije in tega stila nasploh privoščijo različne podvrste tega temnega zvarka - vse od navadnega stouta, preko mlečnih, sladkih stoutov, pa vse do dvojnih ali imperialnih stoutov.

DAN LEŽAKA - 10. december

Tudi najbolj pogost in dominanten stil piva skorajda povsod po svetu (najbrž le z izjemo Anglije in Belgije) praznuje svoj dan - za razliko od ne tako oddaljenih časov, ko je bil zaradi pomanjkanja izbire vsak dan ležakov dan. Sicer december ni bil ravno najbolj bistra izbira za praznovanje lahkotnejšega, poletnega zvarka, ampak ne bomo se spuščali v ta detajl.

IPA DAN - prvi četrtek v avgustu

Prvega četrtka v avgustu se bodo najbolj razveselili hmeljeglavci, saj ta dan od leta 2011 naprej velja za mednarodni dan IPA piva. Ta dan, ko si ljubitelji privoščijo trenutno še vedno najbolj popularen stil butičnega piva, naj bi vsi dejavniki kraft scene (od pivovarjev pa vse do pivcev) delili in pokazali svojo ljubezen do kraft piva - in IPA je odličen predstavnik tega.
 

MEDNARODNI DAN PIVA - prvi petek v avgustu

Mednarodni dan piva je letošnje leto doživel svojo deseto ponovitev, kajti vse se je začelo leta 2007 v ZDA. Ta praznik ima tri osnovne cilje za vsakega pivoljubca. 1. da se zbere s prijatelji in uživa v okusih piva; 2. da počasti tiste, ki so zaslužni za varjenje in serviranje piva; in 3. da se združijo ljubitelji piva po celem svetu pod enim skupnim imenovalcem - pivom.

DAN KISLIH PIV - druga sobota v septembru

V zadnjih nekaj letih so kisla piva postala vedno bolj popularna po svetu. In tudi pri nas se že kaže vedno večje navdušenje nad to zanimivo podvrsto piva. Največji ljubitelji "kislic" boste tako lahko v septembru obeležili dan kislih piv, obenem pa bo to tudi priložnost, da se ostali pogumno podate v ta zanimivi svet.

DAN SLOVENSKEGA PIVA - ???

Glede na to, da pivci po svetu obeležujejo tudi Dan nemškega piva, Ameriški dan piva in še kaj, bi se spodobilo, da bi kdaj v prihodnosti dobili in praznovali tudi Dan slovenskega piva. Glede na razvijajočo sceno pri nas, mislimo, da bi si to (v bližnji prihodnosti) tudi zaslužil.

Kakšne so kaj vaše ideje glede tega? Če bi izbirali, kdaj bi bil pravi dan za praznovanje Dne slovenskega piva, in jasno, zakaj ta dan?

Ni komentarjev:

Objavite komentar