sreda, 1. julij 2015

Pivska pogača s panceto in češnjevim paradižnikom


Dobro pivo je nepogrešljivi spremljevalec dobre hrane. Različni stili piv se seveda bolj ali manj ujamejo z različnimi jedmi ali pa dopolnijo okus le-teh - pica in hmeljasta IPA, čokoladna torta in kremasti stout, pečena klobasa in osvežilni pilsner, je samo nekaj primerov dobre prakse. Pogosto pa se pivo uporablja tudi kot sestavina jedi same. Pa ne mislimo s tem samo na pivo s katerim zalijemo čevapčiče na žaru. In tokrat za spremembo tudi mi piva ne bomo pili, ampak ga bomo uporabili kot sestavino v jedi. Recept pa bomo seveda delili tudi z vami.

Za našo prvo jed na blogu smo se odločili, da naredimo pivsko pogačo, katero lahko obogatimo z različnimi dodatki. Tokrat smo kombinirali slano panceto in sladkast češnjev paradižnik. Za glavno sestavino, to je jasno pivo, pa smo uporabili pivo stila pilsner, ki se je zaradi svojega rahlo kruhastega okusa in vonja lepo ujel v to jed. Odločili smo se za Kovaško svetlo pivo izpod Rogle, seveda pa bi lahko uporabili tudi kateri drugi svetli pilsner, po možnosti iz katere od naših domačih pivovarn. 

Sestavine:

Za okrogli pekač velik približno 30 cm boste potrebovali:
  • 1 malo steklenico piva (330 ml)
  • 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 2 čajni žlički soli
  • 460 g moke (bela T500)
  • 200 g na koščke narezane pancete
  • 10 do 15 češnjevih paradižnikov
Postopek:

Postopek za pripravo pivske pogače je zelo preprost. Potrebujemo le malo večjo posodo, v katero vlijemo pivo in olje, ter dodamo zavojček kvasa. Rahlo premešamo, nato pa dodamo polovico moke, sol in koščke pancete. Ob mešanju dodajamo preostanek moke. Testo, ki ga ne vzhajamo, nato s prsti porazdelimo po celotni površini naoljenega pekača in nanj porazdelimo češnjeve paradižnike. Pečemo v predhodno ogreti pečici  na 180°C približno 20 do 25 minut.
Pogačo postrežemo z domačo salsa omako in kozarcem dobrega piva.

Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar