sobota, 5. september 2015

Najbolj nenavadna piva pri nas


Pred kratkim sem bral članek o najbolj nenavadnih pivih na svetu. Skoraj neverjetno je, kaj vse nekateri pivovarji uporabljajo pri varjenju svojih piv. Tako sem naletel na pivo s slanino in javorjovim sirupom (Rogue Voodoo Doughnut Bacon Maple Ale), porter iz svinjske glave in kosti (Right Brain Mangalitsa Pig Porter), pica pivo (Mamma Mia! Pizza Beer), pivo z gorčičnimi zrni (Wostyntje Mustard Ale), stout z ostrigami (Flying Dog Pearl Necklace Oyster Stout), ter pivo s kokosom in curryjem (New Belgium Lips of Faith Coconut Curry Hefeweizen), če naštejemo samo nekatere bolj "ekstremne". Posebna omemba pa gre ameriški pivovarni Rogue, ki je zvarila pivo s pomočjo kvasa z brade glavnega pivovarja - a bi kdo poskusil?
Nekateri izmed dodatkov piv, pa so postali že kar stalnica pri pivovarjih. Tako naprimer niso več redka piva s čilijem, mlečni stouti, ovseni stouti, pivo s čokolado, in tako naprej.

Na koncu sem si rekel, da bi bilo zanimivo pogledati tudi, katera so najbolj nenavadna piva pri nas. Če bi se tak seznam delal nekaj let nazaj, bi bilo že preprosto pšenično pivo nenavadno za naše kraje. Toda ti časi so mimo. Glede na veliko manjši izbor, seveda ne moremo pričakovati takšnih ekstremov. Na srečo, ali na žalost, kakor za koga. Ampak še vedno se najde nekaj malo manj ali pa malo bolj nenavadnih zvarkov tudi pri nas. Pa poglejmo.

10. Pelicon Coffee Stout

Piva z dodatkom kave mogoče res ne veljajo več za nenavadne zvarke, toda pri nas je vsekakor tako pivo novost in si zasluži mesto na tej lestvici. Ta stout je nastal v pivovarni Pelicon v sodelovanju z butično pražarno Escobar, dodana kava iz Hondurasa pa je bila ročno zmleta le dan pred varjenjem. 


9. Kovaško Pivo Penina Izabela

V domači pivovarni pod Roglo so izdelali pivo v katerega so dodali tudi bezeg in grozdje. Tako so dobili zvarek, ki ima poleg lastnosti piva, tudi nekaj značilnosti, ki jih lahko ponavadi najdemo v šampanjcu. 

8. Vizir KoStanko

Pri pivovarni Vizir so sicer poznani po tem, da radi eksperimentirajo s sestavinami, ki jih dodajo pivu. Eden izmed teh eksperimentov je tudi KoStanko, ki je narejen z dodatkom precejšnje količine belokranjskega kostanja. 


7. Dr. Orel Infuzija in Dr. Orel Recept

Posebnost teh dveh piv, ki jih je izdelal doktor Orel, je, da sta popolnoma brezglutenski, saj je pri varjenju namesto ječmena uporabljena ajda. Tako sta to prvi slovenski 100% ajdovi pivi. 

6. Vizir Matevž

Krompir in fižol nista ravno sestavini na kateri bi pomislili, da bi jih dodali pivu. Toda pri Vizirju so naredili ravno to in pivu dodali to tradicionalno slovensko jed, poleg pa dodali še dimljeni slad. 


5. Štajerc Roža in Robbas Dreamer

Tako v pivovarni Robbas na Dolenjskem, kot tudi v Pivovarni Štajerc v Mariboru so se odločili da na redijo pivo iz posebnih "zelišč" - zvarkom so namreč dodali konopljo, ki pivu doda posebno aromo in tudi okus. 

4. Vizir Misteriozno Gozdno Pivo

Že pred nekaj leti so pri belokranjskemu Vizirju naredili pivo v katerega so dodali tudi smrekove vršičke. Toda na žalost so to pivo proizvajali le za kratek čas in ni več na voljo. Upamo, da se še kdaj vrne, da ga lahko poskusimo tudi ostali. 


3. Šlibar Pale Ale z Rožmarinom

Ekološka kmetija Šlibar, ki proizvaja prvo slovensko bio pivo, je svojemu pale ale pivu dodala še rožmarin, ki okusu in aromi dodata bolj zeliščen priokus in pridih. 


2. Križman Tartufno Pivo

Domača pivovarna gostilne Križman, ki se nahaja v bližini Kozine, je v svoje domače pivo dodala eno najbolj cenjenih sestavin, ki jih lahko najdemo pri nas - tartufe. 


1. Vizir Česnovo Pivo

Najbolj nenavadna sestavina v slovenskem pivu pa je brez dvoma česen. Ne predstavljamo si ravno, kaj česen doda pivu v smislu arome in okusa, toda mora biti zanimivo. Pri Vizirju (kdo drug pa bo naredil kaj takega) so pred nekaj časa to pivo izdelali samo za belokranjski festival česna, na žalost pa ga potem niso več izdelovali. Kot že prej, upamo za kakšno ponovitev.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar