torek, 27. februar 2018

Lobik Mephistopheles


Ime: Mephistopheles
Pivovarna: Lobik Brewery, Maribor

Stil piva: Cesarski stout
Vsebnost alkohola: 14%
Na voljo: buteljka

Ocena: 4,2 / 5 → vrhunsko pivce
(IZGLED: 4/5 - AROMA: 13/15 - OKUS: 12/15 - TELO: 5/5 - KONČNI VTIS: 8/10)

Zgodba tega (trenutno) najmočnejšega domačega piva se je začela pisati že v prazničnem decembru 2015. Takrat so fantje namreč zvarili prvo šaržo, nato pa tej dodali še dve kmalu po odprtju pivovarne spomladi 2016. Dobro leto so jih nato starali v vinskih sodih, jih zmešali skupaj in jih do decemra 2017 pustili stati še v steklenicah. In rodil se je starček Mephistopheles.

Kot nafta temno in gosto telo se v kozarcu pokrije s srednje veliko in počasi sedajočo peno kavnato rjave barve. Konkretno sladno naravnana aroma v sebi skriva marsikaj. Prednjači čokolada z blažjim praženim duhom, zelo lepo pa se pokaže tudi vanilija, ki še dodatno obogati vonj. Pokaže se tudi lesni značaj in nekaj zelo blagih alkoholnih not. V okusu se ta kompleksnost nadaljuje - najprej z nekaj saldkobe, sledi ji soliden pražen značaj, le-ta pa se v finišu in pookusu preobleče še v kavne okuse. Spregledali pa ne bomo niti dokaj konkretnega grenkobnega značaja v pivu.

Lobikovega starostneža odlikuje izjemno svilnato in polno telo, ki pokaže svo svojo kompleksnost v aromi in tudi v okusu. Obenem pa tudi spretno zakrije svojo alkoholno stopnjo - še vedno nas ta lepo pogreje (in ne zažge), a visokih 14% mu vseeno ne bi pripisali.  
Cena: 11,00€ (0,375l; buteljka) - Že v Redu, Primož (Ljubljana)

Kje še ga najdem?
  • Pivarna (Maribor)
  • Bar Mustang (Šmartno pri Litiji)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sorodni in podobni zvarki:

Ni komentarjev:

Objavite komentar