sreda, 3. februar 2016

Carniola Brown Ale


Ime: Brown Ale
Pivovarna: Pivovarna Carniola, Žirovnica
Stil piva: Rjavi ale
Vsebnost alkohola: 4,5%

Ocena: 3,5 / 5

Varjeno s strastjo, postreženo z užitkom - to velja za piva gorensjke pivovarne Carniola. Njihov rjavi ale, eden izmed temeljnih kamnov te butične pivovarne, je varjeno v stilu, za katerega so že v rodni Angliji pravili, da je vsakodnevno pivo. In to velja tudi za naš, slovenski Brown Ale, ki je varjen izključno iz slovenskega hmelja. 

Imenu navkljub, se Brown Ale ne prikaže v rjavi opravi, ampak bi ga opisali bolj kot temno bakrenega in motnega. Pokriva ga srednje velika pena bež barve, ki je tudi precej obstojna. V pivu, tako v aromi kot tudi v okusu, daleč pred vsemi stopa prijetna, rahlo sladka karamela. Nekaj praženih not ji sicer sledi v ozadju, kot tudi blage biskvitne note, vendar se lahko le skrijejo pred zelo lahko zaznavnim karamelnim sladom. Začetni sladkobi karamele v okusu pa se nakoncu pridruži še precej blaga hmeljna grenkoba, ki je sicer zaznavna, vendar odigra le podporno vlogo sladkobi sladu.

Gre za zelo lahko pitno in osvežujoče pivo lahkega telesa, po grlu pa steče z nežnim svilnatim občutkom. Nežnejši okus, predvsem blagost hmeljne grenkobe, pa skupaj z nižjo stopnjo alkohola pomeni tudi, da bo ta ale zelo primeren za nežnejše brbončice in okuse.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar